Amerikkalaisten eläkeläisten rahat Venäjälle

Ajatus amerikkalaisten elä- kerahastojen sijoittamisesta Venäjälle olisi ollut absurdi muutama vuosi sitten. Nyt Venäjästä on tullut turvallinen, kiinnostava sijoituskohde, joka takaa hyvät tuoton sijoituksille. Valtavien Venäjän omaisuuksien päämajat ovat jo tällä hetkellä lännessä. “Entiset KGB upseerit auttavat Venäjän oligarkian rahojen saamista lailliseksi Lännessä”, kirjoitti Dmitry Slobodanuk Pravda-lehdessä 3.10.2003 artikkelissaan «Putinin integraatio» (Интеграция по-путински. Силовики и чекисты помогают российскому олигархическому капиталу легально «прописаться» на Западе). Venäjällä katsotaan taloudellista yhdentymistä (integraatiota) läntiseen maailmaan sekä myönteisesti että kielteisesti. Kielteisissä arvioissa vihjaillaan, kuinka entiset KGB upseerit auttavat Venäjän oligarkiaa. Myönteisissä arvioissa nähdään, että Venäjä on todellisuudessa myös muuttunut kannattavaksi liiketoimintaympäristöksi. Usein on helppo katsoa suopeasti omien yritysten menestystä, mutta vaikeampi ymmärtää, että vierasmaalaiset saapuvat myös vastavuoroisesti kotimaahamme. Kuluttaja hyötyy pääsääntöisesti, kun markkinatalouden mukaisesti vaihtoehtojen monipuolisuus ja kilpailu monipuolistuu.

Maailman johtajavat reittaustoimistot arvioivat investointien kannattavuutta myös Venäjälle, mikä merkitsee, että kaikkein suurimmat pelurit voivat investoida Venäjälle. ”Venäjälle voidaan sijoittaa jopa amerikkalaisten eläkerahastojen varoja. Venäjä on kohonnut maailman kymmenen kiinnostavimman suoran investoinnin kohdemaan joukkoon. Tällä hetkellä sijoitus on kahdeksas. Olisiko kukaan otaksunut tällaista saavutusta muutama vuosi sitten tai vuonna 1998?”, kirjoitti Slobodanut Pravda-lehdessä 3.10.2003.

Lokakuun alussa ”Financial Times” -lehti kertoi, että ExxonMobil, maailman suurin öljy-yhtiö, on neuvotellut ostavansa suuremman osuuden Venäjän yhtiöistä kuin se oli aiemmin suunnitellut. Neuvotteluja käydään nyt 40 % YukosSibneft osuudesta. Neuvotteluja varten ExxonMobilen johtaja Lee Raymond oli neuvotteluissa 2.10.2003 Moskovassa.

Mitä presidentti Putin on tehnyt palattuaan USA:sta? Hän on korostanut tärkeimpänä tavoitteena Venäjän integraatiota mailman talouteen. Integraatio merkitsee molemminpuolista sulautumista ja yhdentymistä. Lyhyessä ajassa on aloitettu laaja-alainen Venäjän pääoman integroiminen länsimaisille markkinoille. Norilsky Nickel on ostanut Steel Water Miningin osuuden, amerikkalaisen platinum ja palladium yrityksen. LUKOIL on hankkinut Getty Petroleumin täyttöasemat itäisessä osassa Yhdysvaltoja. Nykykehityksen epäilijät huomauttavat, että Venäjän oligarkia on erityisen tyytyväinen nykyiseen kehitykseen, jossa he voivat ostaa yrityksiä lännessä, koska heillä ole mahdollisuuksia sijoittaa Venäjälle.

Tällöin kriitikot saattavat huomauttaa, kuinka USA:n vierailunsa aikana Venäjän presidentti Vladimir Putin otti osaa LUKOIL:n uuden täyttöaseman esittelyyn. ”Tämä oli johdonmukainen ilmaus Putinin integraatiopolitiikasta”, kirjoitti Dmitry Slobodanuk Pravda-lehdessä 3.10.2003. Venäjän lehdistöstä voi havaita erilaisia suhtautumisia kehitykseen riippuen lehden poliittisesta viitekehyksestä. Muutos luonnollisesti myös pelottaa.