Venäläiset dollarien ja ruplien maailmassa

Marraskuun 2003 alussa USD:n arvo oli enää 29,70 ruplaa.
Tammikuun 9 päivä USD:n arvo oli vielä 31,88 ruplaa

Yhdentoista kuukauden aikana on Venäjän valuutta vahvistunut 7,3 %:a. Dollari jatkaa myös heikkenemistä suhteessa euroon. Yksi euro on jo 1,20 dollaria. Valuutta-analyytikko Marcel Kasumovich katsoo, että 1,20 on psykologinen muuri, joka on nyt ylitetty (Reuter 1.12.2003). Dollarin heikkeneminen on herättänyt keskustelua myös Venäjän lehdistössä (esim. Pravda 1.12.2003).

Analyytikkojen mukaan dollarin heikkenemiseen on useita syitä. Yhdysvalloissa on tuonti ylittänyt useita vuosia jo maasta vietävien tavaroiden ja palvelujen arvon, mikä heikentää dollarin arvoa. Georg Bush yrittää elvyttää vientiä ja tukea talouskasvua, mihin vain halpa dollari luo mahdollisuuden. Myös alhainen korkotaso heikentää dollaria. Sijoittajat kiinnittävät huomiota maihin, joissa on parempi korkotaso. Yhdysvaltojen budjettialijäämä on erittäin vakava ongelma. Alijäämä herättää epäilyksiä dollarin vakautta kohtaan. Lopulta asiantuntijoiden mukaan myös Iraqin tilanne vaikuttaa merkittävästi. Tietotoimisto Reuter (1.12.2003) viittaa uutisessaan myös geopoliittisiin huoliin. Analyytikkojen mukaan muutaman seuraavan vuoden aikana dollari voi heiketä vielä 10-20 %, vaikka monet katsovat, että jatkossa dollari heikkenee lähinnä eräitä Aasian valtioiden valuuttoja vastaan, mutta ei enää niinkään euron suhteen.

Aleksei Kudrinin (Pravda 2.12.2003; RIA Novosti) mukaan ruplan kurssi on seuraavien vuosien kuluessa hyvin hallinnassa, vaikka vahvistuu myös jatkossa. Vuonna 2003 on toki ollut ruplan arvo korkeampi kuin mitä oli oletettu. Venäjän keskuspankista Oleg Vyugin katsoi ko. artikkelissa, että valuutan vahvistuminen luo kiinnostavuutta sijoutuksille. Pravdassa (26.11.2003) arvioitiin kuitenkin myös kääntöpuoli: venäläiset menettävät 2,4 miljardia dollaria vuoden aikana ruplan vahvistuttua dollariin.

Epäviralliset palkat lasketaan usein Venäjällä dollareissa, minkä tähden vahvistunut rupla ”laskee” venäläisten palkkoja. Jos tilanteeseen ei tule muutosta, menetykset ovat vielä pahemmat vuoden 2004 aikana. Alfa Bankin tutkija Natalia Orlovan mukaan käsitys ruplan vakaasta vahvistumisesta perustuu olettamukseen, että öljyn hinta jää vakaaksi. ”Jos öljyn hinta laskee 22 dollariin barrel, spekulaatiot muuttavat ruplan arvoa suuresti”. Rupla on vahvistunut dollariin nähden, koska Venäjälle on saapunut paljon vierasta valuuttaa korkean öljyn hinnan tähden. Nyt Venäjän keskuspankki uskoo, että vahvistunut rupla aiheuttaa vähemmän vahinkoa taloudelle kuin inflaatio.

Dollarin merkitys on kuitenkin suuri yksityisille venäläisille ja heidän kauttansa koko kansantaloudelle, koska Venäjän kansantalous on ”dollarisoitunut”. Igor Polyakovin, Makroekonomian keskuksen analyytikon, mukaan ihmiset pitävät säästönsä mielellään vieraassa valuutassa eikä ruplissa.

Myös palkat saadaan vieraassa valuutassa. Palkkojen nousuksi on arvioitu 5-6 % vuonna 2004, mutta ruplan vahvistuessa 3-4 % Kudrinin lupausten mukaisesti on palkkojen nousu menetetty.

Juha Molari