Vahvistuvan Venäjän WTO-jäsenyys

EU on ollut kiinnostunut kaasukysymyksestä WTO-neuvotteluissa, kun taas Yhdysvalloilla on ollut kiinnostus ”lentokoneita ja kanoja kohtaan” (ministeri Maxim Medvedkov; RosBussiness Consulting 23.11.2003).

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän pitäisi merkittävästi alentaa lentokoneiden tariffeja, noin 10 %:lla. Medvedkovin mukaan 5 % taso merkitsisi, että tämä sektori ei voisi enää säilyä.

Venäjän lentokoneteollisuus on ministerin mukaan tärkeä koko maailmalle, koska ”vain muutamassa paikassa maailmaa rakennetaan isoja koneita”. Venäjä tarjoaa 15 % tariffeja.

Amerikkalaiset ovat vastustaneet myös Rostelecomin monopolia pitkänmatkan puheluissa. Amerikkalaiset haluavat myös saapua Venäjän vakuutusmarkkinoille.

USA on ilmaissut kiinnostusta myös Venäjän elokuvateollisuusteen. USA:n mukaan Venäjä on estänyt ulkomaisia yrityksiä saapumasta venäläisten elokuvien tuottajiksi.

Venäjä aikoo suojella elokuvateollisuuttaan Hollywoodin vaikutusta vastaan. ”Tässä ei ole kyse rahasta, vaan kansallisen perinnön säilyttämisestä”, ministeri Medvedkov on luonnehtinut WTO-kysymystä.

Venäjällä on arvioitu yhä uudestaan, että pikemmin WTO tarvitsee Venäjää kuin Venäjä itse WTO:n jäsenyyttä (RosBussiness Consulting 10.10.2003). EU haluaa ulottaa Partneri- ja yhteistyösopimuksensa (PCA) Venäjän kanssa myös 10 uuteen jäseneen (AFP 2.4.2004). Venäjä on esittänyt neuvotteluissa tyytymättömyytensä mm. venäläisen vähemmistön asemaan Baltian maissa.

EU allekirjoitti PCA-sopimuksen Venäjän kanssa joulukuussa 1997. Toukokuun 1 päivä 2004 tilanne muuttuu, kun Kypros, Tsekki, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia ja Slovenia liittyvät EU:n jäseniksi.

Venäjä on ollut pitkään hallitseva voimatekijä itä-Euroopassa, mutta nyt sen asema nopeasti heikkenee. Erityisesti venäläisten asema Baltiassa vaatii ratkaisua.

EU:n ulkoisten suhteiden parissa työskentelevä Emma Udwin on varottanut Moskovaa käyttämästä Baltian venäläisiä välineenä neuvotteluissa: ”Me uskomme, että valmisteluprosessi on parantanut venäläisen vähemmistö asemaa siellä. Me uskomme, että jäsenyys tuo lisää parannuksia. Baltian maat huolehtivat velvollisuuksistaan”.

Myös Moskovan vaatimus Kaliningradin väestön viisumivapaalle matkustamiselle Puolan ja Liettuan läpi olisi vain hitaasti, paljon aikaa vaativa kysymys.

Sen sijaan komission puhemiehen Pietro Petruccin mukaan kyse ei ole toki asiasta, johon voisi syntyä nopeasti ratkaisu, mutta kuitenkin keskipitkällä aikavälillä tehtävä ratkaisu.

Juha Molari