Putinin globaali talousoppi

Ria Novostin politiikan analyytikko Vladimir Simonov (RIA Novosti 16.4.2004) on kiinnittänyt huomiota, kuinka menneisyydessä Länsi ja Venäjä kilpailivat keskenään perinteellisen asevarustelun avulla, mutta nykyään öljyputket ovat paljon tärkeämmät kuin ohjukset.
Energiakuljetusverkostojen kasvavaan merkitykseen on kiinnitetty jo kauan aikaa huomiota, mutta merkitys näyttäisi nyt vain korostuvan. Läntinen Eurooppa tarvitsee yhä enemmän venäläistä kaasua, öljyä, mineraaleja ja metsäteollisuuden tuotteita. Länsi-Euroopan arvioitu oma kaasutuotanto on vuonna 2010 vain puolet kokonaiskulutuksesta, minkä tähden tuonti on toteutettava Venäjältä tai Algeriasta ja Libyasta (A. Saarela 1997, Financing of Projects in North-West Russia, Studies and Reports 30/97, Helsinki).

Maailma sidottu Venäjän energiavarastoihin
Simonov kirjoittaa, että ”yhtenä kauniina aamuna maailma herää tuntemukseen”, että Venäjällä on enemmän energiavarastoja kuin usealla Arabimaalla ja että Venäjä on jo tehnyt hyvin liiketoimia energiavarastojensa avulla. Idässä, Kiina ja Japani ovat tarkkailleet toisiaan mustasukkaisesti odottaen pääsyä Siberian öljyn piiriin. Lännessä monet Euroopan maat etsivät Gazpromin, Venäjän kaasuviejän, mielisuosiota.
Etelässä RAO UES, sähkökonserni, on jatkuvasti ostanut osuuksia Armenian, Gruusian ja Kazakstanin energiayhtiöistä. ”Näin syntyy tilanne, jota voi enemmän ja enemmän kutsua Putinin globaaliseksi talousopiksi” (Simonov). Presidentti ja hänen uusi hallituksensa rohkaisevat myös venäläisiä yrityksiä maailman markkinoille. Venäjän liike-elämä tukee kaikin tavoin Putinin tavotteita.

Globaalia talouspeliä
Paitsi, että sinä menet vieraalle alueelle, niin myös ulkomaiset velkojat saapuvat sinun markkina-alueellesi ja yrittävät lyödä sinut kotonasi”, varottaa monimiljardi Kakha Bendukidze, koneenrakennus konsernin johtaja. ”Sinun täytyy ottaa osaa globaaliin talouspeliin tai sinut tuhotaan sekä ulkomailla ja kotona”.

Vuoden 2004 aikana on jo tapahtunut paljon globaalissa talouspelissä. Severstal on hankkinut itselleen Michigan Rouge Industrin 286 miljoonalla dollarilla. Norilsk Nickel osti 1,16 miljardin dollarin lainan turvin 20 %:n osuuden etelä-afrikkalaisesta kultakaivoksesta Gold Fields.

Venäjällä ei ole kuitenkaan valtion tukemia ohjelmia vienti-investointeja varten, kuten Saksalla ja USA:lla on. Venäjän viranomaiset eivät lainaa rahaa näihin sijoitustoimiin eikä suojaa riskeilta. Tämän vuoksi venäläiset yritykset sijoittavat rahojaan ulkomaille korkeammalla hinnalla kuin ulkomaiset kilpailijat.

Öljypolitiikalla arabien ystäväksi
German Grefin mukaan vuosi 2004 on viimeinen vuosi, jolloin Venäjä sallii öljynvientinsä kasvavan hyvin nopeasti. 14 %:n kasvu 266 miljoonaan tonniin riittää vuodelle. Tämän jälkeen kasvukäyrä on tullut huippuunsa. Tämä tapahtumien käänne olisi varmasti pettymys Yhdysvalloille, koska Venäjä näyttää toimissaan lähestyvän OPEC:in tavotteita. Kartelli pitäisi öljynhinnan korkeana, joka vaikeuttaisi Yhdysvaltojen pyrkimyksiä dollarin kurssin korjaamisessa.

OPEC elää tällä hetkellä vaikeita aikoja Lähi-Idän tilanteen tähden. Myös Nigerian ja Venenezuelan tilanne mutkistaa oloja. Venäjän päätös jäädyttää öljynviennin kasvua näittäisi pelastavan OPEC:n. Analyytikot eivät sulje pois sitä mahdollisuutta, että Venäjä saa palkinnoksi luottamusta ja kasvavaa vaikutusvaltaa Arabimaailmassa.

Simonov huomauttaa, että LUKoil on jo jo liittynyt ulkomaisten yritysten joukkoon, jotka tahtovat kehittää toimiaan Saudi-Arabiassa, mutta yhdellekään Yhdysvaltojen öljyjättiläiselle ei ole suotu tätä mahdollisuutta.

Presidentti Vladimir Putin sanoi joulukuussa 2003, että kilpailukyky maailman markkinoilla voi olla uusi kansallinen idea, joka yhdistää Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän. Venäjän voima syntyy nykyisessä maailmassa juuri maailman markkinoilla.

Juha Molari