Venäjän sijoitusrahastot tuottavat voittoa

Venäjän sijoitusrahastojen tuotot ovat huomattavat. OP:n Itä-Euroopan rahaston kumulatiivinen vuosituotto oli 31,8%. Osakesalkkua hoitaa J.P. Morgan Fleming Asset Management. Suurimmat osakesijoitukset ovat ko. rahastossa Lukoil Holdings (8,9 %), Telekomunikacja Polska (7,9 %), Surgutneftegaz (7,3 %), Norilsk Nickel (6,7 %), Sberbank (4,8 %) ja Gazprom (4,8 %). Kaikki Venäjän rahastot tuottavat erinomaisesti, mm. A.Bergin Russia SEK, Seligson Prosp. Russia ja FIM Russia. Kevään -03 jälkeen rahastojen arvot nousivat merkittävästi, nyt keväällä -04 ovat arvot laskeneet Jukosin ja Hodorkovskin pelästyttämänä, vaikka monessa rahastossa ei ole edes Jukosin osakkeita. Putin on luvannut, ettei hän uhkaa Jukosin toimintaa. Morgan Stanleyn laskelmien mukaan Jukosin osakkeet ovat pahasti aliarvostettuja, vaikka koko yhtiö menisi nurin. Vähittäisasiakkaiden innostus herää yleensä, kun rahastojen arvot ovat jo kohonneet korkeiksi. Sijoittajan tulisi pistää rahansa rahastoon jo aiemmin. Arvon kohoamista on odotettava maltillisesti, jotta saadaan voittoa sen jälkeen kun on katettu merkintä-, lunastus-, hallinnointi- ja säilytyspalkkiot. Sijoitusrahaston maksama tuotto-osuus ja saatava myyntivoitto ovat pääomatuloa, josta sijoittaja maksaa 29 prosentin veron omistusajasta riippumatta. Rahasto-osuudet ovat verotettavaa varallisuutta
 


Rahaston arvonkehitys: OP-Itä-Eurooppa A-osuudet (31.5.2004)

Sijoitusasiantuntija Tarja Konttinen (OP), millainen on ollut kiinnostus Venäjää kohtaan?
- Talouden yleinen hyvä kehitys on vaikuttanut. Vähittäisasiakkaat ovat erityisesti olleet kiinnostuneita hyvistä tuottoluvuista. Rahaston kasvu on ollut hyvin Venäjä-keskeistä, koska öljymarkkinoilla on hyvä kehitys. Rahasto on hyvin energiakeskeinen.

 Kuinka luonnehtisit rahaston arvon kehitystä?
- Ruplan vahvistuminen voi vaikeuttaa Venäjän vientiteollisuutta. Politiikan ilmapiiri vaikuttaa rahastojen arvoon huomattavasti herkemmin Venäjän rahastoissa kuin läntisissä sijoituksissa. Kehittyvien talouksien tyypillinen tilanne on, että spekulatiiviset seikat vaikuttavat, vaikka itse tulokset olisivat hyvät. Venäjän rahastoihin liitetään korkea riski, koska arvot eivät ole vakaat.

Mitä etuja on sijoittajalle, kun hän haluaa toimia suomalaisen pankin avustuksella?
- Vähittäisasiakkaalle on helpompaa toimia suomalaisessa pankissa kuin venäläisessä pörssissä. Tietojen saaminen voi olla vieraassa maassa hankalaa. Suomessa saa palvelua. Asiantuntijat ovat koonneet osakesalkut valmiiksi. Kun on pankin asiakas, niin voi sijoittaa rahat vaivattomasti rahastoihin.
 

LUKOIL
Venäläisten öljy-yhtiöiden kustannusrakenne on alhainen. Ne säilyttävät positiiviset marginaalit vaikka öljyn hinta tipahtaisi 9-10 dollariin per barrel (S. Blindkilden -03). Lukoil yhtiöllä on 1,3 % koko maailman öljyreserveistä ja 2 % maailman öljytuotannosta. Yritys vastaa 20 %:sta Venäjän öljytuotantoa. Lukoil on maailman toiseksi suurin yksityinen öljy-yhtiö reservien näkökulmasta. Liikevaihto on 15 miljardia dollaria. Yritys korostaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Lukoil listautui ensimmäisenä venäläisenä yrityksenä Lontoon pörssiin.

Lukoil tuotti -03 n. 81,5 miljoonaa tonnia öljyä 311 eri kentältä; v. -02 tuotanto oli 79,8 milj. tonnia. Kaasun tuotanto lisääntyi 11 %:lla vuodessa. Raakaöljyn vienti lisääntyi 10 %:lla. Lukoililla on Venäjällä 1456 täyttöasemaa. Yrityksellä on Ekologisen turvallisuuden ohjelma 2004-2008. Moody´s korotti -03 Lukoilin luottoluokitusta (Ba2). V:n -04 alussa Lukoilin tuotanto oli 9,1 % määrällisesti suurempi kuin vuotta aiemmin. Toukokuussa Lukoilin presidentti Vagit Alekperov solmi ICEM:n ja Venäjän öljy-, kaasu- ja rakennustyöväen järjesten kanssa sopimuksen työ- ja ympäristöolojen kehittämisestä YK:n ja ILO:n määräysten mukaisesti. Sopimus oli kansainvälsien ICEM:n ensimmäinen sopimus Itä-Euroopassa. Lev Mironov, Venäjän öljy-, kaasu- ja rakennustyöväen järjestön puheenjohtaja, toivoi muiden yritysten seuraavan Lukoilia. Lukoilin osakkeiden kehityksen uskotaan olevan parempi lähitulevaisuudessa kuin kilpailijoilla. Saudi Arabiassa sattuneiden terroritekojen jälkeen Lukoil ilmoitti, ettei yritys lähde pois Saudi Arabiasta.

Maaliskuussa Lukoil allekirjoitti sopimuksen Saudi Arabian öljyministerin ja valtio-omisteisen Saudi Aramcon kanssa, jotta Lukoilin sallitaan tutkia ja tuottaa luonnonkaasua maailman laajimmalla öljykentällä Ghawarissa. Huhtikuussa Lukoil ilmoitti aloittavansa ensimmäisenä venäläisenä öljy-yhtiönä saksalaiselle Lufthansalle bensan tuottamisen. Lukoil täytti kansainvälisen ilmailujärjestön IATA:n ISO 9001:2000 ja AS 9100:2001 standardit. Lukoil on Venäjän paras öljy- ja kaasuyhtiö, kun arvioidaan yrityksen hallintotapoja, talouden raportoinnin avoimmuutta, ympäristövastuuta jne (Global Finance).

GAZPROM
”Me olemme maailman kaasumarkkinoiden globalisoitumisen alkuvaiheessa”, tj. Alexei Miller sanoi konferenssissa kesäkuussa. Gazprom ja Shell loivat kesän alussa yhteisyrityksen Zapoluarnoyen toiminnan kehittämiseksi. Zapolyarnoyen kaasureservit ovat yli 3,3 triljoonaa kuutiometriä. Gazprom lisää Yamalin kaasuputken kuljetuskapasiteettia 65 %:lla v:en -06 mennessä. Tällä hetkellä ko. putken kautta kuljetetaan Puolaan ja Saksaan noin 20 miljardia kuutiometriä kaasua. Kaikkien vientireittien kokonaismäärä on noin 140 miljardia kuutiometriä kaasua. Yamal Peninsulan kaasuputken pituus Saksan itäosiin on yli 4100 km. Gazprom laajentaa myös öljytuotantoaan: 10 milj:sta tonnista 20-25 milj:naan tonniin v:en 2015 mennessä. Venäjä, Ukraina ja Saksa ovat muodostaneet kansainvälisen yhtymän, joka tukee yhteistoimin Euroopan tarpeita saada kaasua. 31.5.2004 Kievin kokouksessa Ukrainan Neftegaz, Venäjän Gazprom ja Saksan Rurgaz sopivat luonnon kaasun markkinoinnista ja siirtämisestä.

He lisäävät v:ksi 2010 tarjontaa Euroopan markkinoille 20 miljardilla kuutiometrillä kaasua. Gazprom etsii partnereita myös jättiläismäistä LNG projektille, jossa arktiselta alueelta johdettaan kaasua Yhdysvalloille ja muille maaille, joita ei voi saavuttaa kaasu- ja öljyputkien avulla. ”Gazpromin päämarkkinat ovat Eurooppa ja Euroopan Unioni, ja todennäköisimmin tilane jää muuttumattomaksi”, mutta ”maailman muut osat, erityisesti Yhdysvallat, ovat tulleet yhä tärkeimmiksi” (Miller).

Yhdysvalloissa luonnonkaasun kysyntä lisääntyy 50 %:lla 20 vuoden aikana. Potentiaalisiksi kumppaneiksi on nimetty amerikkalaiset ExxonMobil, ChevronTexaco ja ConocoPhillips sekä hollantilais-brittiläinen Royal Dutch/Shell. Gazpromin valtavalle Shtokman kentälle Barentsin merellä etsitään länsimaista partneria. Lukoil on kiinnostunut oikeusprosessissa kamppailevan Jukos -yhtiön aliarvostetuista osakkeista. Israel kävi neuvotteluja Gazpromin kanssa kaasun ostamiseksi kaasuputkesta, joka saapuu Turkin läpi. A. Miller tapasi kesäkuun alussa Israelissa ministeri Josef Paritzkyn.

Blue Stream –kaasuputki kulkee Venäjältä Mustan meren alitse Turkkiin. Paritzky piti yhteistyötä Gazpromin kanssa tärkeänä, jotta Israel voisi liittyä eurooppalaiseen energiaverkostoon. Gazprom on neuvotellut myös Etelä-Korean kauppa-, teollisuus- ja energiaministerin Yung Song-Kyan kanssa. Yhteistoiminnan uskotaan luovan ”luotettavasti ja pitkäaikaisesti venäläisen luonnonkaasun tarjontaa Korean markkinoille niin kuin kaasua tarjotaan jo Euroopan markkinoille”.
 

NORILSK NIKEL
Vladimir Potanin pankin, Uneximbankin, on arveltu olleen yksi varojen kavaltajista vuoden -98 romahduksessa. Potanin on Interrossin johtaja ja Norilsk Nickelin pääosakkeen omistajana nyt rikkaampi kuin ennen romahdusta. Häntä ei ole syytetty toistaiseksi mistään. Venäjällä on kiinnitetty huomiota, että Potanin pyysi 800 miljoonan dollarin lainaa Citibankilta. Potanin arvellaan suojautuvan ulkomaisen omistuksen turvin Putinin mahdollisia tutkimuksia vastaan.

Keväällä Potanin osti Etelä-Afrikassa Citibankin lainan ja Norilsk Nickelin avulla kultakentät. Spiro Youkim Citibankista ja Norilsk Nickel ilmoittivat, etteivät nämä rahoitustoimet tarvitse keskuspankin tai hallituksen hyväksyntää. Toistaiseksi mitään tutkimuksia ei ole aloitettu. Voimakkaiden huhujen seurauksena muutamassa päivässä Norilsk Nickel menetti 2 miljardia dollaria osakepääomastaan. Parissa viikossa menetys on ollut 4,5 miljardia dollaria.

Syyttäjä vastasi median esittämään kysymykseen tutkimuksista: ”Tällä hetkellä meillä ei ole mitään informaatiota, että Potanin olisi ollut meidän toimistossamme”. Vastaus tulkittiin varoitukseksi Potaninille ja tj. Mikhail Prokhoroville. Itse yrityksellä menee tuotannollisesti erinomaisesti. Autoteollisuuden kehitys ja Kiinan kasvu tukevat menestystä.

Yritykset tulot kasvoivat 40 %:lla vuoden ensimmäisellä puoliskolla v:sta -03. Norilsk Nickel on maailman johtava nikkelin ja palladiumin tuottaja. Nettotuotto kaksinkertaistui 17,3 miljardiin ruplaan, bruttotulos kasvoi 55 %:lla, myyntituotot kasvoivat 46,4 %:lla, tulos ennen veroja kasvoi 88 %:lla.
 

SBERBANK
Venäläinen pankki Sberbank ja kanadalainen Exprot Development Canada (EDC) sopivat toukokuussa suhteista kanadalaisten tuotteiden maahantuomiseksi Venäjälle.
20.5.2004 Sberbankin hallintoneuvosto suositteli hyväksymään vuoden -03 A-osakkeiden osingoiksi 296 % ja B-osakkeiden 288 % osakkeen arvosta. Sberbank teki noin 1,16 miljardin dollarin liikevoiton viime vuonna. Pankki maksoi huomattavat osingot myös vuonna -02.
 

SURGUTNEFTEGAZ
Surgutneftegazin liikevoitto (19 miljardia ruplaa) kasvoi 55 %:lla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto ennen veroja kasvoi 50 %:lla. Surgutneftegaz lisäsi öljyntuotantoaan 10,74 %:lla vuonna -03 edellisvuodesta. Luonnonkaasun tuotanto lisääntyi noin 5,5 %. Öljyn vienti Transneftin kautta oli tammi-huhtikuussa -04 6,8 miljoonaa tonnia, kun vuotta aiemmin 5,686 miljoonaa. Lisäksi 1,772 miljoonaa tonnia vietiin öljyä meritse ja 5,036 miljoonaa tonnia Druzhban öljyputken kautta.
 

TP-SA
OP Itäeuroopan sijoitusrahaston suurin ei-venäläinen osakesijoituskohde on puolalainen Telekomunikacja Polska (TP) 7,9 %:n osuudella. 21.5.2004 Moody korotti yrityksen luottoluokitusta negatiivista ”vakaiksi” (Baa2). Operationaalinen kehitys ja huomattava likviditeetin parantuminen sekä Puolan markkinoiden yleinen kehitys lisäsivät luottamusta. TP Ryhmän tulot olivat kuitenkin 4,9 % pienemmät vuoden ensimmäisellä puoliskolla kuin vuotta aiemmin; syyksi katsotaan markkinoiden vapautumista vuonna -03, jolloin kilpailijat Netia ja Tele2 saapuivat markkinoille. Netialla on agressiivinen kasvustrategia, jonka onnistumisen suhteen ollaan varauksellisia (S&P´s Michael O´Brien 19.5.2004). Uudelleenjärjestelyt ja uudet palvelut auttavat TP Ryhmää kehittämään tehokkuuttaan.

TP Ryhmän mobiilitytäryhtiö PTK-Centertel paransi markkinaosuuttaan 33 %:iin v. 2003. Yritys on kasvanut markkinoiden toiseksi suurimmaksi 36 %:n osuudella. TP SA julkisti 1.6.2004 uuden logon, joka TP:n presidentin Marek Józflakin mukaan ilmaisee maan liittymistä EU:iin ja yrityksen eurooppalaisia laatuvaatimuksia.

Juha Molari