Yli 90 % venäläisistä säilyttää rahojaan kotona

Venäläiset ovat alkaneet luottaa maan pankkijärjestelmään. Pankkitalletukset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Pankkijärjestelmää on muutettu länsimaisten vaatimusten mukaisesti. Suurin osa venäläisistä tahtoo kuitenkin yhä edelleen pitää varojaan itseään lähellä. Jopa Pietarissa ja Moskovassa yli puolet väestöstä pitää rahojaan tallessa kotona. Hyvin koulutetut ja modernit ihmiset säilyttävät rahojaan kotona. Tuoreen tutkimuksen mukaan 92 % Venäjän väestöstä ei luota pankkijärjestelmään. Pravda-lehdessä (31.5.2004) viitattiin arvioihin, että kodeissa säilytettävän rahan määrä voisi olla 40-60 miljardia USD. Palkat saadaan edelleen myös kirjekuorissa.

Pääsyy rahojen säilyttämiseen kotona on koettu yleinen epävakaus ja epävarmuus pankkijärjestelmää kohtaa sekä yksinkertaisesti mukavuuden tunne rahojen ollessa kotona. 74 % väestöstä murehti toki kotona säilytettävän omaisuutensa turvallisuudesta. Stockmannin ulkomaantoimintojen johtajan Jussi Kuutsan (Kauppalehti 1.6.2004) mukaan myös jokapäiväinen hulppeahko kuluttaminen on kasvussa. Mersun suurin markkina-alue Saksan jälkeen on Venäjä.

Vasta toukokuussa -04 tunnetuksi tulleet rahanpesutapahtumat eivät lisää uskoa pankkeihin. Venäjän keskuspankki yritti osoittaa mahtiasemaansa rahanpesuun syyllistynyttä pankkia vastaan. Keskuspankki lopetti Sodbusinesspankin toimiluvan ja nimitti uuden väliaikaisen johtajan pankille – Kirill Tikhonkov. Sodbusinesspankin nimettömät omistajat uhmasivat päätöstä nimittäen oman johtajan pankille (Boris Ponomarev). Pietarissa oikeus Kurortin alueella hylkäsi Keskuspankin päätöksen. Ponomarev toimitti oikeuden tuomiosta kopiot Moskovan lehdistölle. Hänen mukaansa Keskuspankki yritti estää Sodbusinesspankin toimintaa ja häiritsi elektronista maksujärjestelmää. Ponomarevin mukaan Keskuspankki asetetaan syytteeseen, jos se ei mukaudu oikeuden tuomioon.

Andrei Kozlov Venäjän keskuspankista sanoi, että rangaistus on kova Sodbusinesspankkia ja muita pankkea vastaavista vääryyksistä. Keskuspankilla puuttuu kuitenkin keinot.

Sodbusinesspankin piti rikkoa säädöksiä jo erittäin pahasti, jotta Keskuspankki edes reagoi, lopulta nimettömät omistajat tuhosivat dokumentit ja vaihtoivat johtajan. Pankin asiakkaat eivät koskaan saa rahojaan takaisin. Sodbusinesspankin omistajia ja työntekijöitä pidetään hyvin ammattimaisina. Keskuspankin mukaan v:na -03 Sodbusinesspankki pesi yli 1 miljardin dollarin verran rikollista rahaa, mutta summa voi olla myös moninkertainen. Syyttäjäviraston pätevyyttä ymmärtää rahanpesun monimutkaista kulkua Venäjällä onkin epäilty. Toisaalta on katsottu, että rikolliset ovat menestyksellisesti vaikuttaneet Venäjän lainsäädäntöön, minkä tähden Keskuspankki ja lainvalvojat ovat kyvyttömiä. Tästä seurauksena Sodbusinesspankin salaperäiset omistajat saattoivat paeta omien ja asiakkaiden rahojen kanssa.

Myöhemmin he jatkavat rahanpesua toisella nimellä. Kenen rahoja he ovat pesseet: rikollisryhmien, korruptoituneiden virkamiesten vai poliisin? Kira Poznakhirko ei antanut Pravda-lehdessä 27.5.2004 täsmällistä vastausta omaan kysymykseensä, mutta totesi, että kysyntä luo tarjontaa myös rahanpesussa. Juha Molari.


Juha Molari