Terrorismi syö ekologista ohjelmaa

Jokainen on voinut tuntea Venäjän suurkaupungeissa keuhkoissaan, että ympäristöohjelmien toteuttamisessa olisi runsaasti haasteita. Silmiin pistävät helposti häiritsevät jätevuoret asuntojen takapihoilla. Turistin vatsa kertoo, ettei vesijohtovesi ole tavanomaiselle suomalaiselle juomakelpoista. Terroristien teot aiheuttaneet vakavan uhkan jo nykyiselle alkeelliselle ympäristöohjelmalle, koska köyhien ja eläkeläisten huollosta tai terveydenhuollosta ja koulutuksesta ei voi enää taloudellisia resursseja siirtää muualle.

Venäjän tulo- ja menoarviossa vuodelle 2005 on ympäristöohjelmien kuluja leikattu 15,2 % aiemmista vuosista, sen sijan valtion turvallisuus ja puolustus ja viranomaiset ovat kasvattaneet osuuttansa huomattavasti, yhteensä 34 %:iin. ”Noin 15 % Venäjän alueesta on ekologian puolesta jo elinkelvotonta. Presidentti on itse hyväksynyt tämän arvion. Mutta silti on rahaa käyttää sotakentille, mutta ei ole rahaa ihmisiä varten” (Vladimir Slivyak, kansainvälinen liike Ecodefense, Pravda 28.8.2004). Ekologisten ohjelmien rinnalla Venäjän maatalous oli yksi suuri menettäjä budjetissa.

Suurimmat haasteet ovat Venäjällä radioaktiivisesti tai kemialliset saastuneet alueet. Kioton ilmastosopimuksen toteuttaminen on myös vaikeuksissa. Venäjällä on toistuvasti viitattu siihen, että Singapore, Hong Kong, Taiwan, Korea, Israel, Kypros ja Malta eivät ole allekirjoittaneet Kioton protokollaan.
Yhdysvallat ja Australia ovat allekirjoittaneet, mutta ovat kieltäytyneet rafifoimasta sopimusta taloudellisten seurausten vuoksi. Kesällä 2004 Venäjä kävi kiivaita neuvotteluja sopimuksen ehdoista (keskustelut kokonaisuudessa, ks. http://kreml.org/other/59790309). 85 % mailman valtioista, jotka saastuvat yhteensä 89 % maailmaan hiilidioksista, eivät hyväksy Kioton sopimusta. Venäjän teollisuus- ja energiaministeri vastustaa Kioton sopimusta (Interfax 9.9.2004).

The St. Petersburg Times 7.9.2004 kertoi myönteisestä ympäristöuutisesta suomalaisille ja Itämeren tuntumassa asuville kansoille. Felix Karmazinov välitti Suomen ympäristöministeri Jan-Erik Enestamille terveiset, että Pietarin suurin yksittäinen saastuttaja saadaan puhdistettua vuoteen 2010 mennessä.

Juha Molari