Venäjän tilastokomitea ja YK: Köyhien ja rikkaiden kuilu syventynyt!

Venäjän tilastokomitean raportin mukaan rikkaiden ja köyhien välinen kuilu jatkaa syvenemistään Venäjällä (Pravda 3.11.2004). Sosiaalinen tilanne huolestuttaa myös yrittäjiä (Novije Izvestia). BKT:n nopeasta kasvusta tuleva vauraus ei ole levinnyt kaikkiin väestökerrostumiin. Toki Venäjän BKT:n kasvu on hitaampaa kuin muissa entisissä neuvostomaissa (Andrei Illarionov 28.10.2004, RIA Novosti). Rikkain 10 % Venäjällä ansaitsee enemmän kuin 15,2 kertaisesti köyhin 10 % Venäjällä. Eriarvoisuus on kasvanut jo useiden vuosien ajan. Tilastokomitean laskelmien mukaan kyseinen suhdeluku oli 10 vuonna 2001, vuonna 2002 oli ero kasvanut 13 kertaiseksi, vuonna 2003 jo 14 kertaiseksi. 10 % varakkaasta Venäjän väestöstä ansaitsee 29,8 % kokonaistulosta, kun köyhin 10 % väestöstä saa arviolta vain 2 %.

YK:n asiantuntijoiden mukaan yksityisen sektorin kehitys voisi vähentää köyhien määrää. Myös Sitran tuore tutkimus (Why they, why not we, 2004) liittyy samoihin päätelmiin kuin YK:n tutkijat. Korruption torjuminen loisi pienelle liiketoiminnalle markkinat, jotka olisivat tärkeä taistelussa köyhyyttä vastaan. Venäläiset asiantuntijat eivät usko kuitenkaan usko näkemyksiin pienyrittäjyyden ratkaisevasta vaikuksesta. Venäjän köyhyyden rakenne on erilainen: eläkeläiset, opiskelijat, maaseutukylien asukkaat, budjettiin sidottu työvoima. Nämä kaikki ryhmät ovat sidoksissa valtioon, minkä tähden pienyrittäjyys ei poista näiden väestöryhmien köyhyyttä. Yritystoiminnan kehitykseen saadaan merkittävää ulkopuolista tietoa kesällä 2005. Maailman pankki aloittaa vuonna 2005 tutkimuksen venäläisten yritysten kilpailukyvystä (RIA Novosti 2.11.2004).

Crystalline Georgijeva kertoi Maailman pankin tutkimuksen koskevan 700-1000 yritystä vuoden 2005 aikana. Tulokset saadaan kesällä 2005. Tutkimus on hyvin kallis. Cyrstalline Georgijeva sanookin, että tutkimuksen osoittautuessa liian kalliiksi sitä voidaan kaventaa keskeisiin toimialoihin. Maailman pankki on aiemmin tehnyt vastaavan tutkimuksen Malesiassa, Brasiliassa ja Kiinassa.
Maailman pankin mukaan 19,6 % venäläisistä on köyhiä. Venäjän hallituksen tavoite on poistaa köyhyys tehokkaasti Venäjällä: köyhyysrajan alapuolella elävien määrän tulisi vähentyä 3-4 vuodessa 30 miljoonasta 10-15 miljoonaan. Hallituksen arvion mukaan vuonna 2003 oli köyhiä 23,5 %, mutta nyt 2004 20,8 %.

Luvut ovat synkät. Näkökulman luomiseksi on aiheellista muistaa Suomen oma tilanne. Suomessa absoluuttinen köyhyys on vähentynyt, mutta suhteellinen köyhyys lisääntyi 90-luvulla: joka viides suomalainen kokee, ettei voi enää vaikuttaa elämäänsä köyhyytensä vuoksi (Eronen-Eskelinen-Kinnunen-Tiermas 1997, Hyvinvointi kansalaispuntarissa, Helsinki). 2/3 suomalaisista saa palkkaa keskiarvoa vähemmän eikä suomalaisella palkalla ole kovaa ostovoimaa. Venäläiset maahanmuuttajat ja muut ulkomaalaiset siivoojat 600 euron kuukausipalkallaan ovat oikeasti köyhiä Suomessa, vaikka köyhyyttä on totunnaisesti tarkasteltu vain rajantakaisena ongelmana. Köyhyys rajojen molemminpuolin on vakava ongelma ihmisarvolle.


Juha Molari