Globaalin kapitalismin haaste Venäjällä

Ruotsalainen aate- ja taloushistorioitsija Johan Norberg on eräs tunnetuimmista globalisaation ajattelijoista.
Johan Norberg haastaa ajattelemaan niitä kysymyksiä, jotka ovat ajankohtaisia Venäjällä elävien ja matkustavien keskuudessa.

Norbergin ´Globaalin kapitalismin puolustus´ on julkaistus Ruotsissa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Hollannissa, Saksassa, Turkissa, Virossa, Kanadassa – ja nyt 2004 Suomessa (Ajatus kirjat). Norberg arvioi myös Venäjän markkinatalouden kehitystä. Teos on mielenkiintoinen, koska toistuvasti esitetään tilastoja vain tuloerojen kasvusta. Kertovatko tilastot mitään vapaakaupan varjopuolista?



Mahdollisuudet lisääntyvät

Norberg rakastaa globalisaatiota. Ihmiset, viestintä, kauppa, investoinnit ja markkinatalous ylittävät yhä enemmän valtioiden rajoja. ”Kansainvälistyminen vapauttaa meidät kartalle piirretyistä rajoista...
Mahdollisuudet valita toisenlaisia ratkaisuja ja ulkomaisia vaihtoehtoja ovat moninkertaistuneet” (s. 9). Yritysten suuruus ei ole pelottavaa tai vaarallista - suuruus on vain matematiikkaa. ”Monet tuntevat itsensä voimattomaksi globalisaation edetessä...Sellainen ´vallattomuus´ on hyvää vallattomuutta.
Kukaan ei istu kuljettajan paikalla, koska me olemme kaikki mukana ja ohjaamme. Globalisaatio perustuu meidän arkipäiväisiin tekoihimme. Globalisaatio tulee alhaalta, vaikka politiikot juoksevat kaikkien mahdollisten kirjainyhdistelmien perässä hallitakseen tätä prosessia” (s. 11).

Köyhyys vähenee
 



Köyhät parantavat elintasoaan, kun tullit eivät rajoita mahdollisuuksia hankkia halpoja tavaroita ja kun ulkomaiset investoinnit tarjoavat työtä ja tehostettua tuotantoa. Globalisaatio pelastaa ihmisiä kolmannessa maailmassa absoluuttisesta köyhyydestä. Ihmisten ei tarvitse työskennellä kylän ainoalle työnantajalle. YK:n tilastojen mukaan maailman köyhät eivät ole köyhtyneet. V:na 1820 noin 85 % maailman väestöstä eli absoluuttisessa köyhyydessä; 2000-luvulla luku on 18 %, kertoo Norberg. Jos kaikilla menee paremmin, mitä väliä sillä on, jos joillakin menee paremmin nopeammin kuin toisilla (s. 50). 30 v. sitten ruotsalaiset valokuvasivat Kalkutassa kodittomia, nyt heillä on vaikeuksia löytää sellaisia. Riksa-taksi on katoamassa, nyt matkustetaan autolla, moottoripyörällä tai metrolla.

ILO:n – Kansainvälisen työjärjestön - Maailman työraportin 2004-2005 tuoreet tilastot eivät anna yhtä iloista kuvaa. ILO julkisti 7.12.2004 tiedon, että puolet maailman työntekijöistä – 1,4 miljardia ihmistä – ei kykene ansaitsemaan riittävästi nostaakseen itseään ja perhettään 2 USD/pvä köyhyysrajalta. ILO:n mukaan luku korjaantuu, jos työn tuottavuutta kehitetään ja uusia työpaikkoja luodaan. Globaalisaation ansiosta köyhien lukumäärä vähenee todellakin. Muutokset ovat pieniä %-osuuksia (ks. taulukko: 1 $:a ja 2 $:a/pv. ansaitsevien osuus 1993-2003).
 


Lähde: ILO 54/2004

Venäjä ei ole riittävän vapaa

Norberg kritisoi Venäjän markkinoinen epävapautta. Vapaiden markkinoiden tulee olla etuoikeuksien yhteiskunnan vastakohta (s. 83). Ilman selvyyttä siitä, kuka omistaa ja mitä, kuinka kaupat käydään, kuka on vastuussa maksuista ja palveluista kiinteistöön, jää omaisuus ”kuolleeksi pääomaksi”. Se on yksi syistä, miksi Venäjän taloudelta kesti kymmenen vuotta päästä kasvuun. Maasosialismi estää Venäjällä suuren joukon investointimahdollisuuksia. Venäjää on kuvailtu ”jonkinlaiseksi hyperkapitalismiksi”, mutta se on ”kaikkien järkevien kapitalismin määritelmien näkökulmasta hölynpölyä” (s. 87).

Muistiko Norberg kaikki osatekijät?

Norberg on tarpeellinen puheenvuoro. Norberg jättää vastaamatta siihen, kuinka ankarasti globaalisaation vapauttamana ”kohtalo” kolhii tehottomuudessa tuhoutuvan teollisuuden ja maatalouden väestöä, jos väestöllä ei ole edellyksiä hetkessä uudistua tai muuttaa menestyville asuinalueille. Rikkaiden maiden ´protektionismin´ (so. omien tuotteiden suojelun) purkaminen ei riitä köyhien pelastamiseksi. Kansantalouden eri osatekijät reagoivat erilaisella herkkyydellä: inhimilliset muutosvalmiudet eivät synny samalla tavalla kuin pääomien virrat rajojen yli.
Juha Molari
 

Juha Molari