Luterilaisen ja ortodoksisen kirkon leikkauspiste
Jouluevankeliumi Athanasioksen mukaan

Venäjän ortodoksinen kirkko ei juhli joulua 25.12, vaan 7.1. Tuo ero päivämäärässä ei vie uskon perusteisiin saakka. Suomalaiset ja venäläiset jumaluusoppineet ovat matkustaneet vuosikymmenien ajan neuvotteluissa, jotta ymmärtäisivät toinen toistaan paremmin. Olisiko jouluevankeliumissa kirkkokuntien yhteinen leikkauspiste?

Luterilaisten ja ortodoksien oppineiden neuvottelut ovat nykypäivää (Näköala 2/2004)

Joskus on esitetty karikatyyri, jonka mukaan luterilaisten ´vanhurskauttamisoppi´ ja patris-ortodoksinen ´jumalallistamisoppi´ ovat vastakohtiansa. Tosiasiassa Luther puhui joulusaarnassaan äärettömän Jumalan tulosta, tyhjentymisestä ja läsnäolosta alas äärelliseen: seimeen, kapaloihin, Jeesukseen, kasteeseen, ehtoolliseen, Raamattuun ja näiden kautta itse kristittyyn. Ortodoksinen uskon ydin on Kristuksessa ilmestynyt jumalallinen elämä, josta ihminen voi tulla osalliseksi kirkon yhteydessä. Voidaanko idässä ja lännessä ymmärtää joulun salaisuus yksimielisesti?

 

Isä Athanasios (295-373 jKr)

 Athanasios (s. 295/296 jKr – k. 2.5.373 jKr) on kreikkalais-roomalaisen kirkon ”pyhä isä”. Hän kuuluu myös läntisten kirkkokuntien kunnioittamiin isiin.
Luterilaisen ja ortodoksien uskon leikkauspisteeseen pääsee tutkien Athanasios Suuren ”joulusaarnaa”, opillista kirjoitusta ”Sanan inkarnaatio” (so. Jumalan Sanan lihaan tuleminen, ihmiseksi tuleminen).
Olemmeko sittenkään erilaisia idässä ja lännessä?


Athanasios, ”Sanan inkarnaatio” (tiivistelmä):
 

Aiheeni on Sanan nöyryytys ja inkarnaatio. Isä on pelastanut maailman Hänen kauttansa - ja Hänen kauttaan oli myös luonut maailman.

Meidän luomisemme ja Jumalan inkarnaatio – lihaan tuleminen – ovat äärimmäisen intiimisti liittyneet toisiinsa. Sinä ehkä ihmettelet, miksi puhua Sanan inkarnaatiosta ja puhua ihmiskunnan alkuperästä. Kun puhumme Vapahtajan ilmestymisestä meidän keskuuteemme, meidän täytyy puhua ihmisten alusta, jotta me tietäisimme Hänen laskeutuneen alas meidän tähtemme.
Meidän syntiemme rikkomuksen tähden tuli avuksi Sanan laupeus, jotta Herra kiirehtisi auttamaan meitä ja ilmestyisi ihmisten keskuudessa. Me olimme kohde, kun Hän tuli lihaksi.
Meidän pelastustamme varten Hän rakastavasti ilmestyi ja syntyi ihmiskehossa. Kun Jumala loi ihmisen, Hän tahtoi ihmisen pysyvän kuolemattomuudessa, mutta ihmiset ovat halveksineet ja kieltäneet Jumalan suunnitelman, keksineet ja juonitelleet pahaa itselleen, saaneet kuoleman tuomion. He eivät saaneet jäädä sellaisiksi, millaisiksi heidät oli luotu. Kun ihmisiltä riistettiin pois Jumalan tuntemus, heidän pitäisi hajota osiinsa ja jäädä kuolemaan ja turmellukseen.
Kukaan muu ei voisi uudistaa, vaan ainoastaan Hän, joka oli luonut ihmisen. Vain Hän voisi luoda uudestaan kaikki, kärsiä kaikkien puolesta ja tuoda kaikki kunnia Isälle.
Hän otti meidän kaltaisemme kehon, eikä pelkästään sellaista, vaan tahrattomasta ja puhtaasta neitsyestä, joka ei vielä ollut miehen kanssa.

Hän oli ruumiillisesti puhdas ja totuudessa puhdas, ilman kanssakäymistä miesten kanssa. Itseänsä Valtiasta varten valmisti kaiken Luoja oman kehonsa neitseessä, josta tuli pyhäkkö Häntä varten. Siinä Hän ilmestyi ja asui.

Hän loi ihmiset omaksi kuvakseen ja kaltaisekseen. Hän oli Isän kuva, jotta voisi luoda uudelleen ihmiset kuvansa kaltaisiksi. Kukaan muu ei ollut riittävä tähän tarpeeseen, pelastamaan Isän kuvaa. Isän Poika tuli etsimään, pelastamaan ja herättämään uudestaan henkiin. Mikään muu tie ei ollut mahdollinen.
Sana voisi tehdä sen, mutta kuinka? Vain Hänen ilmestyessä ihmiseksi: Hän tuli ihmiseksi, koska Hän tuli pelastamaan, ei pakottamaan.
Luominen ei-mistään on erilainen kuin jo olemassaolevan ennalleen palauttaminen: ihmiselle oli nyt tarkka tarve, määrätty hoito, koska kuolema oli syvälle juurtunut ihmisen luontoon.
Siksi Sana tuli tänne Lihaantulleessa, jotta Hän kohtaisi ja voittaisi kuoleman.

 

Juha Molari