Venäjän työterveyshuolto ja yrityskulttuuri

Yritykset ovat ”säästäneet” rahoja työsuojelutoimenpiteistä vakavin seurauksin. ILO:n – Kansainvälisen työjärjestön – tilastojen mukaan 2 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain työpaikallaan koko maailman laajuisesti, 160 miljoonalle kehittyy työperäinen sairaus ja 270 miljoonaa työtapaturmaa tapahtuu vuosittain.

Venäjällä kärsii noin 150 000 työntekijää loukkaantuu työpaikallaan vuosittain, 20 000 tulee työkyvyttömäksi ja noin 12 000 kärsii työperäisistä sairauksista. Venäjän tiedeakatemian mukaan yli 100 000 erilaista kemikaalista ainetta käytetään teollisuudessa. 200 biologisella ja 50 fyysisellä tekijällä on erittäin kielteinen vaikutus työntekijän terveyteen. Äärimmäinen lämpötila, korkea tai matala paine, ääni, tärinä, epäpuhdas ilma, kemiaalinen myrkylliset vaikutukset ovat joitakin niistä teollisuuden olosuhteista, joihin täytyy varautua työsuojelun avulla.

Pravda 16.11.2004 kertoi Venäjän Terveys- ja sosiaaliministeriön tiedoista, joiden mukaan Venäjän yritykset käyttivät 2 miljardia ruplaa vuonna 2003 erilaisiin järjestelyihin ihmisen suojelemiseksi työssä. Keskimäärin yritys käytti vain 5-9 dollaria kuukaudessa työsuojeluun työntekijää kohden, kun vastaava indeksi oli Euroopassa 40-50 euroa. 20 % kaikista onnettomuuksista tapahtuu, koska työsuojelusta ei ole välitetty tai ohjeita ei ole noudatettu oikein. Kirjoituksessa todettiin, että harmaantalouden ja ”salatuotannon” piirissä ovat työonnettomuudet yleisempiä kuin virallisen talouden piirissä.
Missä säästetään rahaa henkilökunnan työsuojelusta, siellä maksetaan enemmän työntekijöiden sairaspäivien ja tapaturmakorvausten tähden. Valtaosa väestöstä ei edes välitä lukea työsuojelumääräyksiä.

Työsuojeluun ollaan heräämässä myös Venäjällä. Työsuojelun puolesta on pidetty myös kansainvälisiä messuja. Yrityskulttuurin alhaisen tason on havahduttu Venäjällä.
”Jos yrityskulttuuri on alhainen, siitä aiheutuu huonotasoisia tuotteita, työtapahtumia ja tuotannon tehokkuus jää alhaiseksi”, kirjoitti Artyom Sergeyev Pravda-lehdessä 16.11.2004.
 

Juha Molarii