Venäjän historian demokraattisin aika

Demokratia on politiikan suosittua sanastoa. Keväällä 2005 tutkittiin Venäjällä, kuinka venäläiset ajattelevät demokratiasta (Pravda 6.4.2005). 33 % mielipidetutkimukseen osallistuneista ei osannut määrittää oikein, mitä demokratia-sanalla tarkoitetaan.
Demokratiaan liitettiin kylläkin kaikkia positiivisia mielleyhtymiä. 35 % liitti demokratiaan puhevapauden, ihmisoikeudet, yhdenveroisuuden ja poliittiset vapaudet.
 
Demokratia merkitsi mahdollisuutta “olla yksilö”. 10 % ymmärsi demokratian vallankäytön muodoksi, jota harjoittavat vapaissa valitut edustajat. 6 % liitti demokratian lain käyttöön, järjestykseen ja kuriin. 34 % vastaajista uskoi, että Venäjällä on jo tässä vaiheessa liian vähän demokratiaa, mutta 21 % ajatteli, että Venäjällä on liian paljon demokratiaa. Jälkimmäinen ryhmä ei kannattanut demokraattista poliittista järjestelmää.

Toisin kuin Suomessa voi otaksua, niin venäläiset nimeävät juuri Putinin ajan Venäjän historian kaikkein demokraattisimmaksi ajanjaksoksi. 29 % vastanneista uskoi, että Putinin aika on ollut Venäjän demokraattisin kausi. 14 % liitti demokraattisimman kauden Brezhneviin, 11 % Gorbatsoviin ja 9 % Jeltsiniin.

Menatep -ryhmittymä, joka on suurin omistajaryhmä Jukos-öljy-yhtiössä, arvioi kehitystä toisin kuin venäläiset keskimäärin. Menatep-ryhmästa Leonid Nevzlin ilmoitti Interfaxille 7.4.2005, että yritys vetää liiketoimintansa pois Venäjältä ja keskittyy Lähi-Itään ja muuhun itäiseen Eurooppaan (Ukraina ja Tsekki). “Me lisäämme läsnäoloamme Israelissa. Tällä hetkellä Menatepilla ei ole oikeastaan mitään suhdetta Venäjään” (MosNews 7.4.2005).

Nevzlin mukaan vasta tyydyttävien demokraattisten reformien jälkeen “me olemme taas valmiit sijoittamaan kuten teimme Gorbatsovin ja Jeltisin aikana”.

Menatepin vetäytyminen on seurausta siitä, kun ryhmittymän muutamat superrikkaat ovat joutuneet vaikeuksiin veroepäselvyyksiensä tähden.

Gorbatsovin ja Jeltsinin aikakaudella toteutettu Venäjän rikkauksien jakaminen pienelle oligarkialle on joutunut myös kriittiseen tarkasteluun, mutta Menatep –ryhmittymässä on koettu nämä tutkimukset loukkauksena demokratiaa vastaan.

Juha Molari