Johannes Paavali II ei käynyt Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvasi Johannes Paavali II:sta “merkittäväksi meidän aikamme henkilöksi”, joka “rakensi yhteiskuntaa humanismin ja solidaarisuuden periaatteiden varaan”. Kremlin asenne on muuttunut huomattavasti vuodesta 1978, kun Krakovan arkkipiispa valittiin roomalaiskatolisen kirkon johtoon, “paaviksi” niin kuin katoliset ilmaisevat hänen asemansa. Brezhnevin aikaan puolalaissyntyinen roomalaiskatolisen kirkon johtaja nähtiin imperealismin välineeksi. Yksi aivan ensimmäisistä Johannes Paavali II:n puheista oli virassaan juuri hyökkäys rautaesirippua vastaan.

Tällöin hän esitti kutsun ihmiskunnalle ”avata ovi Kristukselle”. ”Avatkaa valtioiden rajoja, politiikanja talouden järjestelmät, sivilisaation laajat alueet ja kulttuuri Hänen armolle. Älkää pelätkö”. Neuvostoliitto pelkäsi katolisuuden vaikutuksia.
Roomalaiskatolinen kirkko meni maan alle. Berliinin muurin sortumisen jälkeen Mikhail Gorbatshovista tuli ensimmäinen kommunistisen puolueen johtaja, joka on koskaan vieraillut Vatikaanissa. Historiallisen vierailun seurauksena roomalaiskatolinen kirkko alkoi elpyä myös Venäjällä. Moskova rakensi viralliset diplomaattiset suhteet Vatikaaniin.

Tällä hetkellä on Venäjällä noin 300 katolista seurakuntaa, joissa on yli puoli miljoonaa katolista jäsentä. Tunnetuin katolinen venäläinen on Venäjän talousministeri German Gref.
Tämän hetken Venäjällä on katolinen piispa tervetullut Kremliin, kuten myös ortodoksien patriarkka Aleksei II, Mufti Gainudin, päärabbi Lazar tai vanhauskoisten kirkkojen metropoliitta Andrian.
Roomalaiskatolisen piispan Josef Werthin mukaan “meidän suhteemme Venäjän valtioon on parantunut huomattavasti, mistä kiitos Venäjän presidentille Vladimir Putinille, joka on usein puolustanut katolista kirkoa hyökkäyksiä vastaan” (RIA Novosti, poliittinen kommentaattori Vladimir Simonov).
Roomalaiskatolisen uskon hyväksyntä ei ole kuitenkaan edelleenkään varaukseton Venäjällä.

Ortodoksinen kirkko on syyttänyt toistuvasti roomalaiskatolista kirkkoa epäkunnioittavasta proselytismista, ortodoksien käännyttämisestä katolisen kirkon jäseniksi.
Myös Ukrainan unitaali-kirkon tilanne on vaikeuttanut kirkkokuntien kanssakäymistä. Johannes Paavali II teki 250 ulkomaanvierailua, kävi ensimmäisenä roomalaiskatolisen kirkon johtajana synagoogassa, rukoili itkumuurilla, ja hänellä oli mielenkiinto saapua myös Venäjälle, mutta hän ei koskaan tehnyt tuota vierailua kreikkalais-roomalaisen kirkon torjunnan tähden.
 
Ortodoksinen kirkko ei tunnusta, kuten eivät myöskään pääsääntöisesti luterilaiset kirkot, että Johannes Paavali II:lla olisi paavin asema koko kristikunnan johtajana. Johannes Paavali II voidaan myöntää Vatikaanin valtion johtajaksi ja Rooman kirkon piispaksi – mutta paavillista virkaan koko kristikunnan johtajana ei häneen liitetä. Katolisen kirkon perustelut paaviuden periytymiselle itsestä apostoli Pietarista torjutaan määrätietoisesti historiallisesti kestämättöminä.
Edes itse Pietarilla ei ollut omana aikanaan ”paavillista” asemaa. Paavius on varsin tuore kirkkopoliittinen luomus.

Venäjän duumassa Aleksei Mitrofanov teki aloitteen, jotta Johannes Paavali II:n kuolemaa ja hautajaisia ei edes uutisoitaisi Venäjän televisiokanavilla. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että Venäjä on ortodoksinen kristitty maa, jolla ei ole tarve esittää propagandaa katolisesta uskosta. Mitrofanov sai tuekseen 98 edustajaa, mutta 450 edustaa vastusti uutisointiin liittyviä rajoituksia (PTI 6.4.2005). Venäjän pääministeri Mikhail Fradkov ja katolisen kirkon arkkipiispa Tadeuz Kondrusiewics osallistuivat puolalaissyntyisen Karol Wojtylan, Johannes Paavali II:n, hautajaisiin.
 

Juha Molari