Venäjään kannattaa panostaa

Suomen Pankin pankinjohtaja Sinikka Salo korosti, että sadattuhannet venäläiset jättävät 650 miljoonaa euroa kassakoneisiimme vuosittain: “Se on iso summa rahaa, ja venäläinen turismi tulee edelleen kasvamaan. Niin tulee suomalainenkin turismi Venäjällä”. Suotuisat kasvuodotukset ja vaurastuvat venäläiset ovat mahdollisuuksia, joiden saavuttaminen vaatii aktiivisia toimenpiteitä.

Markkinointi oli olematonta
Turun Sanomat 2.11.2004 ilmaisi matkailuväen hämmästyksen Turun nuuttipukkien karnevaaleista, että venäläiset jäivät tulematta. Pahimmat pessimistit luulivat pettymyksessään venäläisten ensimmäisen hurman lähteä ulkomaille jo yleisestikin hiipuneen. Levin Sanomien (2004) arvio kehitysnäkymistä perustuu sen sijaan Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) tutkimukseen: ”Jos Suomea markkinoitaisiin enemmän, todella monet alkaisivat tosissaan miettiä tänne tulemista ja hautaisivat ajatuksen Ranskasta ja Itävallasta sekä muista Keski-Euroopan kohteista”.
MEK kysyi ulkomaalaisilta matkailijoilta heidän kokemuksistaan Suomessa ja Suomen matkailumarkkinoinnin näkyvyydestä ulkomailla. Kaikkien kansallisuuksien mielestä Suomen matkailumarkkinointi oli Euroopassa, Venäjällä ja Japanissa vähäistä, suorastaan olematonta! Venäläiset matkustajat jäivät kaipaamaan Suomessa myös kulttuuritarjontaa - kysyntää olisi ollut kansanperinteen esittelylle, konserteille ja mahdollisuudelle tanssia paritansseja.

Venäläiset vaurastuvat
Huhtikuussa 2005 esitelty Venäjän hallituksen sosio-ekonomisen kehityksen raportti vuosille 2005–2008 lupasi, että BKT:n kasvu on vuonna 2006 optimistisessa kehitysmallissa 5,9 %, pessimistisessä 4,6 %, investoinnit lisääntyvät 11 %. Venäjä on kasvava talousalue, jonne ulkomaiset yritykset avaavat oman menestyksensä turvaamiseksi omaa toimintaa. Venäjän väestön nettoansiot lisääntyvät vuonna 2005 9,4 %, vuonna 2006 8,9 % ja vuosina 2007–2008 8,75 % (pessimistisessä mallissa 1 prosenttiyksikköä vähemmän).

Venäjän kasvu on näkynyt Suomen tullin tilastoissa: Maantietransito itään kohosi vuoden 2005 tammi-maaliskuussa runsaaseen 550 000 tonniin eli neljä prosenttia vuoden 2004 tasoa suuremmaksi, transitona kuljetettujen autojen määrä nousi 56 000 tonnista 90 000 tonniin. Tammi-maaliskuussa 2005 oli tuonnin arvo Venäjältä Suomeen 1575 euroa, 18 % enemmän kuin 2004. Tammi-helmikuussa 2005 viennin arvo oli 1141 euroa, 32 % enemmän kuin 2004. Dynaaminen Venäjä vaatii dynaamisia toimia.

Säilyykö Suomi ykköstilalla?
Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2004 oli venäläisten yöpymisiä suomalaisissa majoitusliikkeissä 447 982, kun vain ruotsalaisten ja saksalaisten yöpymisiä oli enemmän. Suomeen matkustava venäläinen on vaikutusvaltainen henkilö, jonka hyvä tavoittaminen on yrityksen strategista toimintaa. Matkailun edistämiskeskuksen selvityksen 1.6.2005 mukaan 4 %:a venäläisistä aikoo matkustaa ulkomaille kesällä. 20 %:lla venäläisistä olisi kuitenkin rahaa sen verran, että he pystyvät suomaan itselleen ulkomaanmatkan kerran vuodessa. Ulkomaanmatkailun uskotaan vuonna 2005 lisääntyvän 0,3 % ennätyksellisestä vuodesta 2004.

Venäläisten suosituimmat lomakohteet ovat Venäjän tilastokeskuksen mukaan Turkki, Kiina, Egypti ja Suomi. Kun kaikki venäläisten tekemät ulkomaanmatkat laskettiin yhteen (ml. työ-, loma-, tuttava- ja sukulaisvierailut sekä liikenteen palveluksessa olevat), oli Suomi 2,1 milj. matkalla venäläisten suosituin kohde. Venäläisten matkat Suomeen lisääntyivät vuonna 2004 19 % edellisvuodesta, mutta suomalaisten ei pidä jäädä nyt passiivisiksi. MEK näki vakavan kilpailutilanteen: “Mikäli venäläisten Turkki-innostus jatkaa vastaavaa kasvua myös kuluvana vuotena, joutuu Suomi sanomaan hyvästit hienolle ykköstilalleen venäläisten matkailutilastossa”.
Johtajat ja yrittäjät tulevat Suomeen

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n raportista Mediatutkimus – Venäläismatkailijat Suomessa ilmeni vuoden 2004 alussa, että venäläiset olivat tehneet vuonna 2003 tuolloiset ennätykselliset 1,53 miljoonaa matkaa Suomeen.
Kesä on vuosittain aikaa, jolloin venäläiset saapuvat Suomeen. Uusi vuosi on toinen venäläismatkailun huippusesongin aikaa Suomessa. Strateginen kysymys kuuluu: tuleeko suomalainen yritys tunnetuksi varakkaalle venäläiselle silloin, kun tämä saapuu Suomeen?

Venäläisistä matkustajista pääosa (55 %) on 25–44 vuotta vanhoja. Johtavassa asemassa olevat (13 %), yrittäjät (20 %) ja toimihenkilöt (30 %) muodostavat 63 % kaikista venäläisistä matkustajista Suomessa.
 

 


Venäjän kauppatie tavoittaa kaikki
Venäjän kauppatie – lehti tavoitti TAK Oy:n mediatutkimuksen mukaan Suomeen saapuvat venäläiset matkailijat ja liikemiehet paremmin kuin venäläiset viikko- ja sanomalehdet, yhtä hyvin kuin Venäjän televisiokanavat! 55 prosenttia Suomeen tulevista venäläisistä lukee säännöllisesti Venäjän kauppatie – lehteä. Tulos oli paras kaikista jaettavista suomalaisista ja venäläisistä lehdistä. Venäjän kauppatie – lehti oli paras lehti kaikissa ikäryhmissä, erityisesti ikäryhmässä 36–44 v. Venäjän kauppatie – lehti oli suosituin lehti myös kaikkien ammattikuntien keskuudessa. Toimihenkilöiden, yrittäjien ja johtajien kiinnostus oli suosiollinen lehdelle. Venäläiset päättäjät lukivat Venäjän kauppatie – lehteä. Venäläiset turistit ja liikemiehet saivat tietonsa suomalaisesta matkakohteesta aikaisempien käyntiensä (53 %) ja Venäjän kauppatie – lehden perusteella (28 %).
Parhaiden matkatoimistojenkin merkitys jäi tutkimuksessa tuntuvasti alle 20 %:n. Lehteä lukevat myös venäläiset yrittäjät ympäri Venäjää siellä toteutetun jakelun avulla. Harvinainen näky ei ole ollut esimerkiksi Pietarissa Nevski Prospektilla Stockmannin alakerrassa MEK:n toimiston edustalla, että venäläisseurue on saapunut suunnitelmallisesti noutamaan Venäjän kauppatie –lehden: he tahtovat tuntea suomalaista tarjontaa ja suomalaisia yrityksiä jo hyvissä ajoin ennen matkaansa. Lehti tavoittaa myös ne suomalaiset, jotka matkustavat Venäjälle.

Venäjä on matkailun kohteena pysyvässä kasvussa (Ria Novosti/Olga Sobolevskaja 12.5.2005). Vuonna 2005 kasvaa matkailupalvelujen kysyntä 3,3 %. Asiantuntijat ennustavat 7 % kasvua vuoteen 2010, jolloin joka kymmenes työpaikka on Venäjällä sidoksissa turismiin. Venäjän kauppatie – lehti tavoittaa myös ne suomalaiset, jotka tahtovat tuntea yhä enemmän kiehtovaa Venäjää.

Juha Molari