Venäjän väkimäärä vähenee

Ei ole poikkeuksellista, jos venäläinen pariskunta ihmettelee suomalaista perhettä tai uusperhettä, jossa on kolme lasta tai enemmän.
Sitä vastoin väestötieteilijät ovat huolestuneita Venäjän väestönkehityksestä.

Kun Neuvostoliitto hajosi, niin syntyvyys ja keskimääräinen elinikä romahtivat Venäjällä. Epäselvissä oloissa, joissa ei voinut olla tietää tulevaisuudesta, täytyi elää vain nykyhetkeä. Elintaso on sittemmin noussut ja olot vakiintuneet, mutta syntyvyys ei ole kuitenkaan kääntynyt kasvuun.

Venäjän tilastolaitoksen mukaan venäläinen nainen synnyttää keskimäärin 1,3 lasta. Lasten kuolleisuus on kuitenkin korkea. Vuonna 2002 kuoli 12,4 lasta tuhannesta syntyneestä lapsesta ennen yhden vuoden ikää. Tämä tulos ei kuitenkaan tarkoita, että suurissa kaupungeissa olisi vauvojen ensimmäinen vuosi hoidettu ala-arvoisesti.
Ongelmat kärjistyvät alkoholisoituneissa kylissä ja perheissä, vaikka toki myös terveet vanhemmat joutuvat joskus kohtaamaan katastrofin lapsen menetyksestä.

Pietarissa jokaiselle vauvalle tehtävät neuropatologiset tutkimukset, ultraäänitutkimukset, fysioterapia sekä muut erikoislääkärien tutkimukset ovat seikkaperäisemmät kuin mitä on Suomessa yleislääkärin yleissilmäys lapsen hyvinvointiin.

Venäläisissä perheissä lapsiin tahdotaan myös panostaa. Perheet säästävät huomattavasti entistä enemmän rahaa lastensa koulutukseen. 36% perheistä asettaa koulutusmenot budjetin ensimmäiselle sijalle. Perheiden koulutusmenot ovat kasvaneet merkittävästi etenkin Moskovassa. Moskovalainen keskiverto-opiskelija maksaa opiskelustaan 30 000 ruplaa (857 €) vuodessa. Summa muodostuu kurssimaksuista, ylimääräisistä valmennustunneista, harmaalle vyöhykkeelle maksettavista rahoista ja lahjuksista (Rossijskaja gazeta 18.5.2005).

Naisten keskimääräinen elinikä on 72 vuotta ja miesten 58,8 vuotta. Vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan Venäjällä elää 145 miljoonaa asukasta. Väestötieteilijöiden mukaan väkimäärä vähenee kuitenkin 9 miljoonalla vuoteen 2015 mennessä. Venäjällä on jo tällä hetkellä työttömyysprosentti ennätyksellisen alhaalla, pienimmillään sitten vuoden 1991. Venäjä ei tarvitse väestönkatoa ratkaisemaan työttömyysongelmaa.

Vanhassa Neuvostoliitossa kehotettiin kaikkia proletariaatteja liittymään yhteen, mutta modernin Venäjän väestötieteilijät kehottavat – toki heikolla menestyksellä – miehiä ja naisia liittymään yhteen, jotta Venäjä täyttyisi uusista kansalaisista.

Juha Molari
molari@kauppatie.com