Naisyrittäjä saa tukea Venäjän kauppaan

Euroopan yhteisöjen komission kertomus Yrittäjyyden Euroopan rakentaminen (1.3.2001) painotti yhteisön toimia naisyrittäjien tukemiseksi. Komission kertomuksessa todettiin, että jäsenvaltioiden 18 miljoonasta pk-yrityksestä 20–30 %:n johdossa on nainen. Naiset perustavat kolmasosan uusista yrityksistä. Pk-yritykset luovat yli 70 % uusista työpaikoista. Naisten osuus työpaikkojen luomisesta Euroopassa on 21 %. Naiset kohtaavat kuitenkin enemmän ongelmia yrityksen pidossa kuin miehet.

Naisilla on ollut riittämättömät yritystoiminnan taidot yritystä perustettaessa. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on tuottanut vaikeuksia. Lainansaannissa on ollut ongelmia. Pankit ja muut rahoittajat eivät ole arvostaneet tarpeeksi naisyrittäjiä. Euroopan yhteisöjen komissio toteaa myönteisesti, että useimmat jäsenvaltiot ovat käynnistäneet erityistoimia, joilla naisia kannustetaan ryhtymään yrittäjiksi. Komissio on sitoutunut edistämään naisyrittäjyyttä osana eri ohjelmia ja toimia (esim. yhteisöaloitteet).

Naisyrittäjien yhteistyötä yli rajojen

Naisyrittäjien yhteistyötä yli rajojen -hankkeen tavoitteena on tukea suomalaisten ja venäläisten naisyrittäjien yhteistyön kehittämistä ja syventämistä sekä laajentaa verkostoitumista. Hankkeessa parannetaan Venäjä-yhteistyössä ja Venäjän-kaupan harjoittamisessa tarvittavia valmiuksia ja osaamista.

Sen aikana tuetaan yrityskohtaisesti yhteistyön suunnittelua ja toteuttamista. Helsingin kauppakorkeakoulusta Merja Ryökäs kertoo (puhelinhaastattelu 5.10.2005), että marraskuussa 2005 aloitettava uusi naisyrittäjäohjelma on kehittynyt useiden aikaisempien ohjelmien palautteen avulla. Hakuaika päättyy ohjelmiin 20.10.

Tämä hanke on aiempia ohjelmia yrityskohtaisempi. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi ohjelmaa, joista kumpaankin valitaan 10 suomalaista eri aloilla toimivaa naisyrittäjää. Ohjelmaan valittaville yrityksille tehdään markkinaselvitykset koskien Pietaria ja Leningradin aluetta. Niiden pohjalta laaditaan jokaiselle oma etenemissuunnitelma. Osallistujille etsitään sopivat yhteistyökumppanit, järjestetään neuvottelut, avustetaan yhteistyön käynnistämisessä ja tuetaan sen etenemistä.

Naisyrittäjien yhteistyötä yli rajojen ohjelma kuuluu Kaakkois-Suomen Interreg III A –ohjelmaan. Kansallinen rahoitusvastuu on Etelä-Savon TE-keskuksen työvoimaosastolla. Hankkeen toteuttaa Helsingin kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskus. Sitä toteutettaessa tehdään yhteistyötä myös Suomen työministeriön, kauppa- ja teollisuusministeriön ja Naisyrittäjyyskeskuksen kanssa. Pietarilaisia yhteistyökumppaneita ovat Pietarin Sosioekonominen Instituutti ja Inkerin liitto. Lisätietoja ohjelmasta ja siihen hakeutumisesta saa Helsingin Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksesta (Merja Ryökäs, p. 040 7375 407, merja.ryokas@pyk.hkkk.fi).

Pienyrittäjä Leena Erkko osallistui naisyrittäjien ohjelmaan. Hänen osaamistaan ovat Galleria Kääntöpuolen toiminta, taidekäsityöt ja pellavaompelu. Suomalaisen pellavateollisuuden alasajon tähden oli kuitenkin vaikeuksia pellavan saannissa.

Sen sijaan Venäjällä tuotetaan pellavaa. Tämä tilanne käänsi yrittäjän katseet itään. Naisyrittäjille suunnatut koulutukset olivat aiemmin liian usein liian yleisiä ja tuottamatonta kulttuurimatkailua. Tällä kertaa hän sai paneutua juuri oman yrityksensä toiminnan kannalta keskeisiin toimiin, mm. tulli- ja veroasioihin ja kuljetuksiin. Venäläiset yhteistyöyritykset ovat käyneet myös vastavuoroisesti Suomessa. Kehitys- ja yhteistoiminnasta tuli pitkäjännitteistä ja suunnitelmallista.

Suomalainen yrittäjä kiinnostaa

Venäjän kauppatie –lehti on ollut Venäjällä lukuisilla kansainvälisillä messuilla – sekä perinteisillä miehisillä toimialoilla että naisyrittäjien vahvoilla aloilla. Elävänä on säilynyt muisto syksyn 2003 muotimessuilta Pietarissa (ks. artikkeli, Venäjän kauppatie 11/2003).

Olin kahden saksalaisopiskelijan kanssa jakamassa Venäjän kauppatie –lehteä. Saksalaiset pojat olivat innostuneita messujen toiminnasta. Moni tekstiilialan yrittäjä saapui ihmettelemään meiltä, missä ovat muut suomalaiset yritykset. Park Pobedin puiston tuntumassa valtavassa urheilukompleksissa oli useassa kerroksessa yli 350 yritystä 48 eri maasta, messutilaa yli 12 000 neliömetriä, messuvieraita 40 000. Venäläiset yrittäjät etsivät rajojen ylittävää yhteistoimintaa.

He melkein rukoilivat, että suomalaiset yritykset tulisivat tunnetuksi heille, jotta he voisivat hakeutua Eurooppaan luonnollisinta tietä, Suomen kautta. Vastaavia kokemuksia on ollut muitakin. Naisyrittäjä voi etsiä taloudellista tukea EU:n ohjelmien puitteissa toimiensa aloittamiseen Venäjällä: hän voi käynnistää markkinointiviestinnälliset projektinsa Venäjän kauppatie –lehden kautta.
 

Juha Molari
molari@kauppatie.com