Kilpailu kehittää logistiikkapalveluja

Suomessa logistiikkapalveluihin kuuluu useita toimialoja: tieliikenteen tavarakuljetukset, rautatiekuljetukset, meriliikenteen tavarakuljetukset, lastinkäsittely ja varastointi, tieliikenteen terminaalitoiminta, satamat, muu kuljetusvälitys (huolinta ja rahtaus) sekä posti- ja kuriiritoiminta. Näillä toimialoilla on lähes 13 000 yritystä. Rautatieliikenne aloitettiin Suomessa vuonna 1862 Helsingin ja Hämeenlinnan välillä. Ensimmäisenä vuonna kuljetettiin 13 000 tonnia.

Vuonna 1913 Suomen ja Venäjän rataverkot yhdistettiin Viipurin ja Pietarin välillä. Kuorma-autokuljetusten suoriteosuus ohitti rautatiekuljetusten suoritteen 1950-luvun aikana. 2000-luvulla kuorma-autokuljetusten suoriteosuus kotimaan liikenteessä on ollut noin 68 %, rautatiekuljetusten reilut 24 % ja vesikuljetusten reilut 7 %.

Globaalin kilpailun kiristyminen, liiketoiminnan sähköistyminen ja muut liiketoimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ovat haastaneet logistiikkayritykset toimintatapojensa kehittymiseen. Metsäteollisuuskonsernit ovat investoineet Novgorodin alueelle ja Luoteis-Venäjälle. Valmistalojen ja huonekalujen valmistusta on siirtynyt Viroon, Puolaan ja muualle. Logistiikkayritykset joutuvat vahvistamaan omaa kansainvälistä palvelutarjontaansa ja osaamista. Yritys voi menestyä kilpailussa agenttien avulla eli verkostoitumisella eri markkina alueilla tai maissa sijaitsevien vastaavien yritysten kanssa. Yritys voi myös siirtyä kansainvälisen yrityksen omistamaan ketjuun tai yritysryhmittymään. Asiakassuhteita täytyy hoitaa.

Saara Pekkarinen, Laura Väyrynen, Jari Juga ja Heli Kilpala kirjoittavat liikenne- ja ympäristöministeriön tutkimusraportissa (69/2004) Matkalla asiakkuuden kehittäjäksi – Logistiikkayritysten asiakaslähtöinen ongelmanratkaisukyky ja joustavuus, että kilpailun kiristyessä asiakasräätälöinti lisääntyy logistiikkayrityksissä. Yritykset vahvistavat rooliaan asiakkaan tarjontaketjun hallinnassa ja lisäävät asiakasräätälöintiä, palvelu- tai markkinapohjaista erikoistumista sekä tietojärjestelmien tehokkaampaa hyödyntämistä. Tutkijat huomauttavat, että logistiikan akateeminen kirjallisuus on nostanut trendiksi tarjontaketjuissa toki nopeuden ja ketteryyden, imuohjautuvan tuotannon palvelut sekä aikasidotut palvelut. Nämä seikat eivät nousseet suomalaisten logistiikkayritysten haastattelututkimuksessa kovin tärkeiksi asiakasarvoiksi, joskin luotettavuus pitää sisällään luvatun toimitusajan toteutumisen. Puolet yrityksistä halusi olla uusien palveluiden kehittäjiä.

Tutkimusraportin mukaan perinteinen kuljetus-, varastointi- ja huolintayritys muuttuu yhä enemmän resurssiperusteiseksi, asiakaslähtöiseksi osaajaksi, joka tarjoaa toimiala- tai asiakaskohtaisia kokonaispalveluja, lisäarvopalveluja ja asiakaskohtaista räätälöintiä. Resurssiperusteinen yritys kehittyy verkosto- tai tietoperusteiseksi sekä saa vahvemman aseman asiakkaan tarjontaketjussa. Hallinta- ja tietopalvelut tulevat tärkeiksi asiakkaille.

Verkosto laajentuu. Verkostoperusteisessä yrityksessä tietoperusteisuus kasvaa. Yritys saa yhä vahvemman aseman asiakkaan tarjontaketjussa. Hallinta- ja tietopalvelut korostuvat. Ulkoistettu fyysinen palvelujärjestelmä saa yrityksiin. Tietoperusteinen yrityksen verkosto- ja resurssiperusteisuus kasvaa, yrityksestä tulee one-window toimittaja. Yritys syventää asiakkaiden tarjontaketjun hallintaa, kokonaisvastuu laajenee ja yritykselle muodostuu myös omaa palvelutuontantoa.

Logistiikkayritykset näkevät uhkiksi talouden globaalistumisen ja päätöksenteon sekä omistajuuden siirtymisen pois Pohjois-Suomesta ja Suomesta muualle. Kansainvälisessä kaupassa myyjän toimeksiannot toimituksissa ovat lisääntyneet. Kuljetusten päätöksenteko siirtyy Suomen ulkopuolelle. Pk-yrityksen uhkina ovat kansainväliset ketjut paikallisena alihankkijoineen, teollisuuden siirtyminen ulkomaille, päätöksenteon siirtyminen ulkomaille, epävarmuus Pohjois-Suomen tulevaisuudesta, kuljetustuen siirtyminen yksipuolisesti Etelä-Suomen vientisatamiin.

Kuljetusala ei houkuttele riittävästi nuoria osaajia. Pk-yritykset säilyttävät mahdollisuutensa integroituessa asiakkaan toimintaan.
Pk-yritys saa globaalissa toiminnassa myös monikulttuurista osaamista. EU:n laajentuminen ei ole sekään pelkästään kielteinen asia. Suomalaisilla yrityksillä on hyvä maine maailmalla. Uusien palveluiden ja ratkaisujen kehittäminen säilyttää yritykset vahvoina.
Yritysten ei tule jättäytyä taantuviksi yrityksiksi, vaan toimeliaasti olisi etsittävä uusia ratkaisuja ja suhteita.
Suuret yritykset kokevat uhkaksi lähetysten pienet eräkoot, ympäristösäädökset ja hintakilpailun. Suuren logistiikkayrityksen mahdollisuudet kasvavat laajentumisella uusille markkinoille. Uudet logistiikkaratkaisut, CRM (Customer Relatioship Management), konsernin sisäinen yhteistyö ja IT:n mahdollistamat palvelut tuovat menestymisen mahdollisuuksia.
Asiakasräätälöinti ja asiakkuuden hallinta luo mahdollisuuksia logistiikkayrityksille. Metsä- ja metalliteollisuus säilyy aina raaka-ainevaltaisena ja kuljetusintensiivisenä.

Kumipyöräliikenteen ohella tärkeä toimija on ollut rautatiet. Rautateiden itäisen tuonnin määrä romahti 1990-luvun alkupuolella Neuvostoliiton hajottua. Tuonti lähti nopeaan kasvuun vuoden 1993 jälkeen. Itäisen liikenteen osuus on tällä hetkellä rataverkolla kuljetetuista tonneista 30 % ja kuljetussuoritteista reilut 20 %. Pekka Iikkasen ja Mika Varjolan Ratahallintokeskukselle laatimasta selvityksestä Rataverkon tavaraliikenne-ennuste 2025 ilmenee, että rataverkon kuljetusten odotetaan kasvavan vuoteen 2010 mennessä ripeästi.

Kasvu kohdistuu kuitenkin kokonaan Suomen omiin kuljetuksiin. Transitokuljetuksissa ei odoteta kasvua. Transitoliikenteen kehityksessä nähdään epävarmuustekijöitä: Venäjän omien satamien kehitys, Venäjän taloudellinen kehitys ja Suomen reittien kilpailukyvyn kehitys Baltian reitteihin nähden. Suomen reitin osuus irtotavaratransitossa on pienentynyt viime vuosina.
Sitä vastoin TransSiperian radalla hoidettavien konttikuljetusten määrä kaksinkertaistunee vuoteen 2010 mennessä. Pitkällä aikavälillä rautatiekuljetusten kilpailukyky parantuu Suomen kautta tapahtuvassa Venäjän suuryksikköliikenteessä Venäjän ulkomaankaupan monipuolistuessa. Tällöin kontteihin ja trailereihin saadaan kilpailukykyä parantavia paluukuormia.

Paperin ja paperimassan kuljetusennuste vuodelle 2010 on 9,0 ja vuodelle 2025 9,4 milj. tonnia. Rautateitse hoidettavan transiton kokonaisvolyymiksi vuonna 2010 arvioidaan 4,0 milj. tonnia ja vuonna 2025 4,3 milj. tonnia. Erilaisten yhdistettyjen kuljetusten (mm. kontit ja trailerit) osuus vuoden 2025 volyymista olisi kolmannes.

Juha Molari
molari@kauppatie.com