Venäjän kauppatie ennusti oikein
Venäjän sijoitusrahastot tuottivat jättivoitot

Venäjän kauppatie kertoi kesäkuussa 2004 suorasanaisen ennustuksensa jo artikkelin otsikossa: ”Venäjän sijoitusrahastot tuottavat voittoa”. Vuoden 2006 alussa on kuultu lukuisia uutisia, että suomalaiset ovat tehneet suuria voittoja juuri kyseisten rahastojen avulla.

Arvo kaksinkertaistui reilussa vuodessa

Kesän 2004 tilanteessa Venäjän sijoitusrahastojen tuotto oli ollut jo huomattava vuoden aikavälillä. Venäjän kauppatie –lehdessä seikkaperäisenä esimerkkinä käytetyn OP:n Itä-Euroopan rahaston kumulatiivinen vuosituotto oli ollut 31,8 %. Keväällä 2004 olivat arvot kuitenkin kääntyneet laskuun Jukosin ja Hodorkovskin pelästyttäminä, vaikka monessa rahastossa ei ollut edes Jukosin osakkeita. Yleinen ilmapiiri oli pelokas.

Ennustuksessa käytetyn sijoitusrahaston arvo laskikin vielä hienovaraisesti lehden ilmestymisen jälkeen joiden kuukausien ajan masentunutta ilmapiiriä myötäillen. Syyskuussa 2004 arvonkehitys lähti rajuun kehitykseen. Tarkastellun sijoitusrahaston vuosituotto oli 5.2.2006 tiedon perusteella 71,57 %.

Joka pisti varojaan kesäkuussa 2004 rahastoon, hänen vaurautensa on nyt helmikuussa 2006 jo kaksinkertaistunut. Venäjän kauppatien lukemisesta olisi ollut rahanarvoista hyötyä tuossa tilanteessa, kun Suomessa viritettiin synkeää pelokkuutta Venäjän kehitykselle.
 


 

Kuvio 1. Venäjän sijoitusrahastojen arvonkehitys


Suomalaisten Venäjä-huuma vuonna 2005

Kauppalehti kertoi 12.1.2006 uutisen ”Venäjä vokotteli rahastosijoittajat. Sijoitusrahastoilla mainio vuosi takana”. Kirjoituksessaan Eeva-Stiina Pesonen kuvailee, että suomalaisissa syntyi uusi ilmapiiri Venäjän rahastoja kohtaan: ”Viime vuonna suomalaisiin sijoittajiin iski oikea Venäjä- ja Itä-Eurooppa-huuma.
Noin 470 miljoonaa euroa eli yli kolmannes viime vuoden uudesta suomalaisesta osakerahastorahasta virtasi Venäjälle ja Itä-Eurooppaan. Näihin kohteisiin pantiin lähes kolme kertaa niin paljon euroja kuin vuonna 2004”.

Missä riskit ovat suuret?

Venäjän kauppatie –lehti laati myönteisen katsauksensa 2004, kun ilmapiiri ja rahastojen arvo olivat juuri alhaisimmillaan. Nyt talvella 2005 ovat asiantuntijat kiinnittäneet huomiota Itä-Euroopan osakemarkkinoiden jatkuneeseen nousuun. Osakekurssien kehitys on ollut Venäjällä positiivisten taloustilastojen tukema. Pitkällä aikavälillä näkymiä pidetään yhä positiivisina, vaikka lyhyellä aikavälillä on arveltu korkojen nousun Yhdysvalloissa luovan riskin Venäjän osakemarkkinoiden kehitykselle. On arveltu, että osakesijoittajat haluavat jopa ottaa voittonsa Venäjältä ja sijoittaa Yhdysvaltojen markkinoille. Tämä merkitsisi epäedullista kehitystä rahastojen arvoihin. Toisaalla tiedetään, että Venäjällä arvostustasot ovat yhä edelleen muuta markkinaa edullisemmat. Tämä seikka hillitsee joka tapauksessa arvon laskua, jota voi ilmetä lyhyellä aikavälillä.

Venäjän osakemarkkinoihin liitetään vähemmän kaunis sana ”riski”. Perustavaa epävarmuutta on lausuttu yhä useammin myös läntisistä markkinoista, Euroopan ja Yhdysvaltojen.
On riski laskea kaikkia sijoituksia läntisten osakemarkkinoiden ja rahastojen varaan. Ehkä maailman tunnetuin reittaustoimisto, Standard & Poor’s, on arvioinut äskettäin globaalia taloudellista romahdusta, joka voisi tapahtua lähitulevaisuudessa. Yhdysvaltain dollari menettäisi 30 - 45 % arvostaan euron suhteen. Kiina ja Japani suojelevat toki parhaansa mukaan dollarin arvoa, koska maiden valuuttavarannot koostuvat suuresti dollareista. Euroopan Keskuspankissakin ovat eräät asiantuntijat liittyneet Standard & Poor´s huoliin. Alex Weberin ja Jean-Claude Trichetin mukaan sijoittajat eivät ota riittävän vakavasti länsimarkkinoiden riskejä.
 


SOURCE: Department of Commerce. The Associated Press

 


Vuonna 2005 Andre Gunder Frank kysyi, “miksi keisarilla ei ole vaatteita” (Global Research 12.1.2005), kun arvioi huolestuneena Yhdysvaltojen ulkomaanvelkaa ja dollariin kohdistuvia uhkia.
EPI:n presidentti Lawrance Mishel ja Ross Eisenbrey (EPI 21.12.2005) pitävät epäterveenä ilmiönä, että amerikkalaiset kotitaloudet ovat nopeasti velkaantuneet. Velkaantuneisuus on kasvanut 35,7 % viimeisten neljän vuoden aikana.

Amerikkalaiset säästävät nyt vähemmän kuin koskaan sitten 1930-luvun laman. Joulukuun 2005 lopulla David Wyss, Standard & Poor´sin tutkija, ilmoitti hälyttäväksi ilmiöksi, etteivät amerikkalaiset laita enää mitään talteen vanhuuden päivien varalle (San Diego Union Tribune 31.12.2005).

Venäjän rahastot näyttävät yllättävän turvallisilta kohteilta, kun muistaa, että kunnioitettu Standard & Poor´s on tehnyt huolestuttavat laskelmansa läntisen maailman kehityksestä lähitulevaisuudessa.

Juha Molari
molari@kauppatie.com