Venäjän valuuttavarojen paisuminen
Lisää ostovoimaa venäläisille

Venäjän kulta- ja valuuttavarat ovat kasvaneet ennätyksellisen korkealle. Venäjän keskuspankki kertoi tiedotteessaan 4.6.2006 uudesta ennätyksestä: 28.4.2006 kulta- ja valuuttareservit olivat kasvaneet 8,6 miljardia dollaria edellisviikon ennätyksestä. Uusi ennätys oli 225,7 miljardia dollaria. Tämä oli suurin yhden viikon aikana tapahtunut varannon kasvu tammikuun lopun 2005 jälkeen.
Uuden kasvun seurauksena Venäjän kulta- ja valuuttavaranto ylitti jo Etelä-Korean 217,3 miljardin dollarin valuuttareservit. Venäjän sijoitus valtioiden välisessä vertailussa on jo neljäs. Analyytikot uskovat, että Venäjän saavuttaa pian Taiwanin kolmannen sijan, vaikka Taiwanin reservit kasvavat hitaasti.

Vieraan valuutan kertyminen ei ole seurausta pelkästään öljydollareiden kertymisestä Venäjälle, vaan Venäjän keskuspankki on voimakkaasti hankkinut dollareita. Keskuspankki on pyrkinyt dollareiden oston avulla estämään ruplan vahvistumisen dollariin nähden. Kiinan valuutta- ja kultareservit ovat 876 miljardia dollaria ja Japanin 852 miljardia dollaria.

Tehottomuus on ongelma

Toukokuussa 2006 Nezavisimaya Gazeta -lehden haastattelussa Kansantalouden ja rahatalouden tutkimus- ja projektikeskuksen pääekonomi Natalia Volozkova arvioi Venäjän keskuspankin toimien ilmentävän kahta vakavaa ongelmaa. Keskuspankki tahtoo hillitä inflaatiota ja samanaikaisesti pitää kansantalouden kilpailukykyisenä.

Ongelmana on, ettei venäläisten yritysten tehokkuus ole verrattavissa länsimaiden tai Aasian yritysten tehokkuuteen. ”Olemme vajonneet satoja prosentteja tällä mittarilla katsottuna. Keskuspankki ostaa Yhdysvaltain dollareita pitääkseen venäläisten yritysten tuotteiden myyntihinnat sopivina, mutta ei kykene tukemaan tehokkuuden lisäämistä”.

Helpompi ympäristö kuin Kiina ja Intia

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Pekka Sutela arvioi Venäjän kansantalouden kehitystä yritysten ja hallinnon strategisille päättäjille suunnatussa seminaarissa 5.5.2006 Finlandia-talolla. Sutelan mukaan Venäjän talouskasvu ei selity pelkästään öljyn maailmanmarkkinahinnan kohoamisella. “Sisäiset tekijät, rakenteelliset muutokset alkavat tuottaa nyt satoa”. Venäjän kasvun taustalla on järkevä makrotalouspolitiikka. Investoinnit kasvat varsin kelvollista 10–12 prosentin vauhtia vuodessa. Tällöin riskit ovat pienemmät, jos investoinnit kasvaisivat 20–30 prosenttia vuosittain. “Kotimaisen kulutuksen kasvu, keskiluokan synty ja pikkuporvarillistuminen syöttää itse itseään. Tämä kulttuuri ei käänny enää takaisin”.

Sutela piti aivan selvänä, ettei Venäjän keskuspankki kykene estämään ruplan vahvistumista. Tässä tilanteessa Venäjän tulisi käyttää paisunutta vakauttamisrahastoa “kotimaisten kehittämiskohteiden sijasta ´epäluterilaisesti´ Yhdysvaltojen budjetin vajeen täyttämiseen, ulkomaan valuutassa olevien arvopapereiden ostamiseen. Nyt rahaston varat makaavat tilillä nollakorolla.”
Ruplan vahvistuminen merkitsee venäläisten ostovoima kasvaa Venäjän ulkopuolelta tuotaviin tuotteisiin. “Venäjästä tuskin tulee halpatuotantomaa”. Sutela päätti esitelmänsä toistuvasti unohdettuun viisauteen: - “Venäjä on sijoittajan näkökulmasta dramaattisesti helpompi ympäristö kuin Kiina ja Intia”.
 


Juha Molari
molari@kauppatie.com