Paavo Väyrynen arvioi:
Suomen EU- puheenjohtajuus ja Venäjä-strategia

Harva suomalainen poliitikko herättää enemmän tunteita kuin Paavo Väyrynen. Hänen kokemuksensa ja ansionsa aiheuttavat myös pelkoa ja kateutta: valtiotieteen tohtori, kansainvälisten suhteiden dosentti, ulkoasiainministeri (1977 – 1982, 1983–87, 1991 – 1993, opetusministeri 1975–76, työvoimaministeri 1976–77, Keskustan puheenjohtaja 1980 – 1990, Keskustan presidenttiehdokas 1988 ja 1994 sekä Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 1995.
Nyttemmin hän on toiminut Euroopan parlamentissa mm. ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä (vuodesta 1995) ja Euroopan parlamentin Venäjä-valtuuskunnan jäsenenä.

Väyrynen antoi Venäjän kauppatie –lehdelle arvionsa Suomen EU-puheenjohtajuudesta, Eurooppa-politiikasta ja Venäjä-strategian toteutumisesta.

Suomen lähialueilla ei ole sotilaallisia jännitteitä

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen sanataitelu on ollut hyvin kiehtovaa Suomen liityttyä Euroopan Unioniin. Yhä harvemmin on kuultu sanoja “puolueeton” ja “liittoutumaton”. Onko Suomen strateginen asema muuttumassa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta?
 
Paavo Väyrynen pitää suomalaista “sanataiteilua” omituisena. ”Unionissa Suomesta puhutaan puolueettomana jäsenmaana, mutta omassa kielenkäytössämme on pyritty luopumaan puolueettomuuden ja jopa liittoutumattomuuden käsitteestä.
Monien sanataiteiluun osallistuneiden tarkoituksena näyttää olevan, että Suomi liittoutuisi sotilaallisesti EU:n ja/tai Naton puitteissa”.
 
Väyrynen korostaa, ettei sanataiteilulle ja sotilaalliselle liittoutumiselle ole mitään reaalista tarvetta. ”Suomen strateginen asema ei ole ainakaan huonontunut kylmän sodan kauden päätyttyä. Meidän lähialueillamme ei ole sotilaallisia jännitteitä ja olemme kaukana  Euroopan ja muun maailman kriisialueista. Siksi Suomen tulisi säilyttää liittoutumaton asemansa”.    

Suomen ja Venäjän huolehdittava rajaseuduistaan

Koko Suomea tarvitaan Suomen kansantalouden myönteiseen kehitykseen, pelkkä pääkaupunkiseutu ei riitä. Talousmaantieteen tutkijat ovat painottaneet Murmanskin ja Pohjois-Venäjän alueiden merkittävyyttä koko Venäjän ja Pohjois-Euroopan kehitykselle. Paavo Väyrynen toimi varjoesittelijänä, kun Euroopan parlamentissa käsiteltiin joitakin aikoja sitten aluepolitiikan yleisasetusta.
Tällöin hän tahtoi saada pohjoiset harvaan asutut alueet rinnastetuiksi syrjäisimpiin eli ns. ultraperifeerisiin alueisiin.
Komissio myönsikin sittemmin tukea Pohjois-Suomelle. Onko Suomessa poliittista tahtoa tukea maakuntia ja nähdä Venäjän-strategian koskevan koko Suomea?
  Väyrynen on tyytyväinen saavutukseen: ”EU:n aluepoliittista lainsäädäntöä uudistettaessa pääsimme hyvään tulokseen, kun saimme pohjoisille harvaan asutuille alueille saman lisätuen, joka myönnettiin syrjäisimmille eli ultraperiferisille alueille”. 
Hän pitää tärkeänä myös, että Suomi ja Venäjä huolehtisivat rajaseutujen kehittämisestä.
”Sekä Suomessa että Venäjällä pitää huolehtia siitä, että yhteistyössä ovat mukana kaikki alueet, varsinkin rajaseudut. Tässä mielessä on tärkeää mm. se, että saamme avatuksi rautatieyhteyden Sallasta Murmanskiin”.
 
”Venäjän ja EU:n, Venäjän ja Suomen yhteistyötä voidaan edistää tehokkaimmin pohjoista ulottuvuutta vahvistamalla ja hyödyntämällä  naapuruus- ja kumppanuuspolitiikan tarjoamia mahdollisuuksia. Myös Suomen ja Venäjän välistä lähialueyhteistyötä on kehitettävä”.   

Minkälaiseen EU-instituutioon Suomi sitoutuu?
 
EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä ja alkutaipaleella on keskusteltu Suomen imagosta ja EU-perustuslain ratifioinnista. Pääministeri Matti Vanhanen on toistuvasti määritellyt, että Euroopan Unionissa tarvitaan ulkopolitiikkaan “yksi ääni”. Mitä nämä sanat tarkoittavat?
Paavo Väyrynen pohtii, mihin Suomi sitoutuisi ratifioimalla hylätyn perustuslain:
”Suomen olisi parempi neuvotella uudesta sopimuksesta, jos emme ratifioisi jo hylätyksi tullutta perustuslakia. Ratifioinnin kautta Suomi sitoutuu tukemaan mm. presidentti- ja ulkoministeri-instituutioita, vaikka maamme alun perin niitä vastusti.”

Väyrynen täsmentää myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kauppapolitiikan käsitteitä. Unionilla on täysin yhteinen kauppapolitiikka, mutta jäsenmaat eivät luovu omasta kansallisesta politiikasta yhteisestä ulkopolitiikasta huolimatta:  ”Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on tehtävä ero englanninkielisten käsitteiden “common” ja “single” välillä. Unionilla on yhteistä (common) ulkopolitiikkaa, mutta meillä ei ole täysin yhteistä (single) politiikkaa, vaan jokaisella jäsenmaalla on lisäksi omaa kansallista politiikkaansa. Kauppapolitiikan osalta tilanne on toinen: EEC:n ajoista lähtien unionin on ollut tulliliitto, jolla on täysin yhteinen kauppapolitiikka”.   

Vakautta ja hyvinvointia Pohjois-Eurooppaan
 
Väyrynen ei pane pahaksi Venäjän erityisasemaa EU-politiikassa: “Venäjä haluaa itselleen erityisaseman ja sellainen sille myös kuuluu. Se ei ole mukana naapuruuspolitiikassa, mutta se saa tukea uudesta rahoitusjärjestelmästä, jonka nimeen ENPI (European  Neighbourhood and Partnership Instrument) tuli nimenomaan Venäjän erityisaseman perusteella sana “kumppanuus”. Tämä järjestelmä korvaa tähänastisen TACIS-järjestelmän”.

Pohjoisen ulottuvuuden ensimmäinen virallinen asiakirja lienee Markku Kauppisen ja Jorma Virtasen raportti alueiden komiteassa vuonna 1996. Väyrysen mukaan Pohjoisen ulottuvuuden luonne on nyt muuttumassa.
”Tähän saakka Venäjä on ollut EU:n pohjoisen ulottuvuuden politiikan objekti, nyt siitä on tulossa Islannin ja Norjan ohella pohjoisen ulottuvuuden subjekti eli tasavertainen sopimuskumppani”.
 
Väyrynen näkee kehityksen objektista kumppaniksi luovan vakautta ja hyvinvointia koko Pohjois-Eurooppaan. ”Pohjoinen ulottuvuus, kumppanuus ja ENPI:n kautta saatava rahoitustuki ovat olennaisia välineitä yhteistyössä, joka luo vakautta ja hyvinvointia mukana oleviin maihin ja koko Pohjois-Eurooppaan.”

Luottamusta rakennettava molemmin puolin

Venäjä on nostettu Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteiden kärkisijoille. Tavoite on todettu yleisesti hyvin perustelluksi. Voidaan viitata tavoitteen vaikeuksiin: samanaikaisesti Baltiassa on yleinen mielipide hyvin kielteinen sekä Neuvostoliittoa että Venäjää vastaan.
On epäilty, ettei Baltian maiden venäläisten asema vastaa niitä standardeja, joiden mukaan EU:ssa vähemmistöjä tulisi kunnioittaa. Miten Suomi voi kehittää kumppanuuden hengessä EU:n Venäjä-strategiaa, jos on kyvytön käsittelemään myös omien kansalaistensa Venäjä-vihamielisyyttä ja “russofobiaa”?  
 
Paavo Väyrynen ei näe tilannetta huolestuttavana, vaikka myöntää Suomessa vallitsevat aiheettomat pelot ja kielteiset asenteet Venäjää kohtaan.
”Vaikka Suomessakin esiintyy aiheetonta pelkoa ja kielteisiä asenteita Venäjää kohtaan, tilanne on kuitenkin meillä parempi kuin Baltian maissa ja joissakin itäisen Keski-Euroopan maissa.
Tässä onkin Suomen mahdollisuus: monessa muussa maassa on meitä enemmän asiantuntemusta ja kokemusta yhteistyöstä Venäjän kanssa, mutta meillä asenneilmasto on sittenkin suhteellisen hyvä. 
Parantamisen varaa meilläkin toki on. Toisaalta Venäjän ja venäläisten tulee oppia ottamaan huomioon länsimaissa vallitsevat pelot ja epäluulot. Luottamusta on rakennettava  molemmin puolin”.  

Juha Molari
molari@kauppatie.com