Venäjän työn konkari puhuu venäläisistä ystävyydellä

Minut kasvatettiin ryssävihaan,
mutta olen aikuistunut eroon vihasta, lausuu Jantunen
 

Nuorena uhmakkaana miehenä Raunolla oli tapana sanoa, ettei häntä saa rajan taakse kuin kilon palasina ja puolet palaa takaisin. Nyt Raunolle on kertynyt jo 17 vuotta työtä Venäjällä sekä ansiotyössä että humanitäärisissä erilaisissa tehtävissä. — Ihmiset ovat vääriä kärsimään vihan ja ennakkoluulojen tunteistamme.

Varastopäällikkönä 90-luvulla

90-luvulla Rauno Jantunen toimi Venäjällä rakennusyrityksessä varastopäällikkönä. Venäjä purki Itä-Saksan tukikohdat ja tavaraa tuli Pietarin ympäristöön. Varastopäällikön työtä auttoi kovasti, kun heidän pajallaan huolehdittiin myös miliisipäällikön autosta. Ystävällinen miliisi auttoi ongelmien ilmaantuessa. 90-luvun alku oli vaikeinta aikaa: venäläisille oli lähes sama, jos joutui linnaan; mutta jos onnistui rikoksessa, hyvä elämä oli turvattu pitkäksi aikaa.

Yhtenä vaikuttavimmista kokemuksistaan Jantunen kertoo vuotta 1993, kun hän katseli Gorbatshovin vallan murtumista. Leningradin sillat olivat ylhäällä. Jännityksellä seurattiin tilanteen kehitystä.
Aamuyöllä panssarivaunujen komentaja ilmoitti tukevansa Jeltsiniä. Sitten kaikki muut seurasivat pian perässä. Suomalaisille oli annettu kehotus 15 minuutin lähtövalmiuteen.

Vuonna 1993 aseistetut rikolliset miehet saapuivat Jantusen oven taakse. Rauno katseli teräsoven ovisilmästä, muttei avannut. Hänellä oli ase omalla puolellaan. — Oli syytä pelätä, koska katkaisin varastopäällikkönä varkausreittejä. Jantunen sai toimitusjohtajalta tunnin aikaa poistua maasta.
Rikollisjengit olivat kiukkuisia, koska hän oli juhannuksena tukkinut työpäälliköiden varkausreitin. Varastolta oli yli 200 000 Suomen markan arvosta lähdössä muovimattoja ja lattiamateriaalia. Varastomiehet eivät edes tienneet, kenelle tekivät työtänsä. Rikolliset rahastivat.

— Itse lastautin rekat suomalaisilla blommisaksilla ja itse avasin, mutta tavara oli silti hävinnyt, kuvailee Jantunen varastopäällikön vaikeuksia 90-luvun alussa. Rikolliset olivat ottaneet kopiot suomalaisista blommisaksista.
— Sain neuvoksi, että älä seuraa rekkaa, jos hengestäsi pidät.

Humanitaarista työtä vuodesta 1989

Ensimmäinen humanitaarinen matka toteutettiin jo 1989. Nuijamaalla tentattiin ankarasti, mihin tavarat viedään. Vastaus piti olla viisas: eri kyliin. — Jaoimme suoraan ihmisille, tavarat eivät hävinneet. Sen jälkeen on ihmisten asia, miten he käyttivät tavaransa.

Toisin kuin yleensä luullaan, jo Neuvostoliiton aikana oli helppo saada viisumi Tehtaankadun konsulaatista humanitaariseen työhön. — Konsulaatissa työskenteli viranomainen, joka oli sukulaissuhteidensa tähden saanut myönteisen kuvan uskovaisista ihmisistä. Niin saimme 21 kuukauden viisumit.
Viisumien ja lupien saannissa ei ole edelleenkään ongelmia. – Kun pystyt perustelemaan työt, sinulla on rekisteröity yhdistys ja selvä näyttö avustuskohteesta, luettelee Jantunen lupien saamisen luonnolliset perusteet. — Tärkeä on tietää, kuka omistaa kohteen. Omistajan lupa on välttämätön. Suomalaisilla on liikaa “mennään ja tehdään” meininkiä. Maassa on elettävä maan tavoilla!

Jantunen muistelee 90-luvun alun jännittäviä kokemuksia. E10-tie oli kielletty sotilastukikohdan tähden, mutta tietä pitkin pääsi helposti Leningradiin. Kun miliisi sai 20 markkaa, kiellettyä tietä sai käyttää. Käsityksensä mukaan Jantusella oli oikeus humanitaarisen viisumin tähden kielletylle tielle. Miliisi pysäytti: — Eikö teillä olisi antaa myös minulle pientä pakettia? — Seuraavalla kerralla on erillinen paketti. Miliisi ei kiristänyt, vaan tarvitsi vaatteita ja ruokaa niin kuin muutkin ihmiset.

Pietarissa sijaitsee humanitaarinen tulli. Tavaksi tuli antaa pienet paketit tullauksen jälkeen tullimiehille, ei koskaan etukäteen. — Ihmisiä ne tullimiehetkin ovat, toteaa Jantunen. Nuijamaalla oli kuorma-autossa 75 hyväkuntoista jääkaappia. Matkatoverit sanoivat, ettet pääse maahan. Tullimieskin sanoi, ettei pääse maahan. Yhteydenotto tullipäällikköön korjasi tilanteen. — Jätimme jääkaapin myös tullimiehille. Ihmisiä ovat myös tullimiehet, toistaa Rauno luontevaa kanssakäymistään eri ihmisten kanssa.

Jantunen on tehnyt noin 400 reissua Venäjälle, muttei auton ikkunoitakaan ole rikottu. — Alussa jännitettiin, miten me suomalaiset rikkaat ruplatukkoinemme selviämme. Pysähdyimme usein Rosmittalassa, 30–40 kilometriä Murmanskin suuntaan Pietarista, ja Keltossa. Autot pidettiin naapurin pihassa, jossa emännän pelottava hurtta vahti autoja. Tärkeimpänä tekijänä turvallisuudelle Jantunen pitää kuitenkin kunnioittavaa puhetta ja käytöstä. — Emme koskaan ryssitelleet.

Jantunen oli 7.6.2006 perustamassa yhdessä muiden kokeneiden työntekijöiden kanssa uutta järjestöä, Humanitaarinen orvokkiapu ry. Nimi tulee keto-orvokista, joka on Inkerissä kansalliskukka. Järjestön johtoon valittiin suomalainen poliisi, koska järjestössä koettiin, että tämä helpottaa toimia venäläisten viranomaisten kanssa.
Jantunen toimii varapuheenjohtajana. Venäjää on moitittu humanitaariselle työlle asetetuista rajoitteista, mutta Jantunen ei näe uhkia tai esteitä. Tärkeää on myös järjestön rekisteröinti Venäjälle. Tällöin muodostuu yhteinen sävel viranomaisten kanssa. Työ on avointa ja valvottavaa. Turvallisuudentunne on molemminpuolinen.
— Lisäksi olemme täysin riippumaton politiikasta tai uskonnosta.
 

Juha Molari
molari@kauppatie.com