Uusi teknologia
Ennen olivat vodka ja sukkahousut, nyt SAP, WAP, WEB ja VISTA

Keväällä 2006 Finlandia-talossa näyttelijä Ville Haapasalo opasti suomalaisia talouden ja politiikan johtajia, etteivät sukkahousut rajan yli eivät enää riitä. Nyt täytyy mennä tosissaan! Suuri maa ja uusi maailma haastavat uudenlaiseen osaamiseen ja vakavuuteen liiketoimissaan Venäjällä.
Valtaosa eurooppalaisista yritysjohtajista arvioi IT-teknologian ja –osaamisen ratkaisevan merkittäväksi tekijäksi lähivuosien aikana yrityksensä kilpailukyvylle. The Economist Intelligence Unit toteutti äskettäin tutkimuksen (Thinking big - Midsize companies in Europe and the challenges of growth; A report from the Economist Intelligence Unit sponsored by SAP, 2006). Siitä ilmenee, että 68 % venäläisistä yritysjohtajista uskoi tietotekniikan välttämättömäksi tekijäksi yrityksensä kilpailukyvylle – useammin kuin missään muussa tutkitussa maassa!

Venäjän yritystoiminta modernisoituu
The Economist –lehti tutki 1430 vanhempaa eurooppalaista johtajaa lokakuun 2005 ja tammikuun 2006 välisenä aikana. Tutkimus oli osa lehden keskisuuria yrityksiä käsittelevää globaalia selvitystä. Keskisuurten yritysten uskotaan olevan erittäin tärkeitä Euroopan kansantalouksille. Juuri keskisuuret yritykset tuovat mahdollisen talouskasvun. Selvitys kertoi esimerkinä Iso-Britannian, jossa 50–249 työntekijää työllistävät yritykset ovat 2 % yritysten kokonaismäärästä, mutta silti tuottavat 14 % työpaikoista ja 16 % liikevaihdosta. Yritykset suunnittelevat kasvavansa aggressiivisesti, mutta kannattavasti lähivuosien aikana.
 

 


Venäläisten yritysten omalaatuisuus muihin eurooppalaisiin oli siinä, etteivät venäläiset kokeneet kustannusten leikkausta ja tehokkuutta suurimmiksi tarpeikseen lähitulevaisuuden kilpailutilanteessa. Venäjällä oli tärkeintä kyky löytää oma erityisosaaminen ja erikoistuminen yrityksen omassa tuote- ja palveluvalikoimassa.

Venäläiset uskovat, ettei menestys enää synny tarjottaessa kaikkea kaikille. Samanaikaiset venäläiset pitivät tärkeänä myös asiakaskunnan laajentamista. Menestystä ei synny, jos asiakaskunta ei laajene nykyisestä.

Venäläiset johtajat eivät kokeneet markkinoiden muuttuvan lähivuosina vielä kylläisiksi. Kysyntä jatkuu suurena! Sitä vastoin venäläisten yritysten kohtaamat vakavimmat kasvunesteet ovat hintojen aleneminen ja henkilökuntapula. Hintojen aleneminen tapahtuu globalisoitumisen seurauksena kaikkialla maailmassa. Venäjällä yritysjohtajat kokivat osaavan henkilökunnan saamisen jopa pahemmaksi ongelmaksi kuin muissa eurooppalaisissa yrityksissä Isoa-Britanniaa lukuun ottamatta.

IT:n tarjoaa mahdollisuuksia yrityksille toteuttaa tavoitteensa parantaa asiakassuhteita ja selkeyttää hankinta-toimitusketjua menettämättä kuitenkaan henkilökohtaista kosketusta. Juuri venäläiset johtajat painottivat ATK-osaamisen ja –teknologian merkittävyyttä yrityksensä pyrkimyksissä saavuttaa kilpailuetua lähitulevaisuudessa.

 



SAP:lla on pitkä kokemus yritysten ohjelmistojen ja liiketoimintaprosessien kehittämisessä. SAP Finland OY:n Aluemyyntijohtaja Jussi Leijala arvioi Venäjän kauppatie –lehdelle lokakuussa 2006, että SAP:n Venäjällä toimivat asiakasyritykset ovat kokeneet integroidun IT-kokonaisuuden tuovan tiedonhallintaan kaivattua läpinäkyvyyttä, virheet vähenevät ja liiketoiminnan muutoksiin voidaan reagoida nopeasti. Asiakaspalvelussa kuljetusten optimointi sekä varastojen ja tuotannon hallinta ovat korostuneet suuren maan pitkien välimatkojen tähden. SAP-järjestelmässä on nykyään otettu huomioon paikalliset ja alueelliset kielitarpeet (kyrilliset kirjaimet) sekä maaversiot (lakisääteiset muutokset). Leijala nimesi haasteiksi pulan venäjänkielen osaajista itse toimittajapuolella sekä Venäjällä englanninkielen taitamattomuuden asiakaspuolella sekä tiheästi muuttuvan lainsäädännön. Venäjällä toimivissa suomalaisissa yrityksissä on kiinnostus IT:n antamiin mahdollisuuksiin lisääntynyt. Leijalan uskoo SAP-järjestelmän puolesta parin vuoden sisällä käyttäjämäärien kasvavan merkittävästi yrityksen koosta riippumatta.
Venäjä on jo tullut merkittäväksi painopistealueeksi SAPille.

WAP ja VISTA Venäjällä
Pääkirjoittaja Jekaterina Dranitsyna kertoi St. Petersburg Times –lehdessä 3.10.2006 venäläisen puhelinoperaattorin MTS:n yhteistyöstä Independent Median ja i-Freen kanssa. MTS WAP portaalin avulla puhelimista on nyt pääsy Vedomosti-lehteen. Tuoreen numeron lukeminen maksaa 16 ruplaa (+ ALV). Kehitysjohtaja Pavel Roitberg arvioi lehden WAP-version sopivaksi liikemiehille, jotka ovat ulkomailla. MTS suunnittelee muitakin samankaltaista WAP-palveluja.
 


Mobiili-internet on kasvanut Venäjällä nopeasti. ComNews Tutkimuksen asiantuntijat arvioivat mobiili-internetin markkinat jo 380 miljoonan dollarin suuruisiksi vuoden 2006 lopussa. WAP:in käyttäjiä väitetään olevan uskomattomat 87 % 16 miljoonasta internet-käyttäjästä. Analyytikko Maxim Muchkajev viittaa teknisten ongelmien ratkenneen Web-browserin Opera minin avulla, joka sallii WAP sivujen lukemisen.

Microsoftin Venäjän osaston pääjohtajan Birger Steenin mukaan Microsoftin tuotteiden nousseet hinnat voisivat selittää piraattien syntymistä, mutta itse asiassa tietokoneiden laittomien jäljitelmien määrät ovat Venäjällä vähentyneet huomattavasti nopeammin kuin muissa maissa. Software-ohjelmistotuotteiden laittomat kopiot vähenivät 4 % vuonna 2005. Pravda-lehden (22.9.2006) haastattelema Steen kertoi havainneensa, että venäläiset kuluttajat ja yritykset sijoittavat ohjelmistojen kehitykseen. Vakavasti suhtautuvat yritykset ovat lisääntyneet: öljy-yhtiö TNK-BP, kivihiiliyritys Yakutugol, lentojätti Aeroflot, Best Real Estate ja selluloosa jätti Vimpelkom ovat äskettäin ilmaisseet suuren kiinnostuksensa Microsoftin tuotteisiin.

Microsoftin asiantuntijoiden mukaan Venäjällä syntyisi yhä yli 33 000 uutta työpaikkaa ja verotulot kasvaisivat 1 miljardilla dollarilla, jos hallitus onnistuu taistelussa informaatioteknologian piratismia vastaan. Microsoftin uusien tuotteiden ensi-ilta venäläisille yritysasiakkaille on joulukuussa 2006.
Tällöin tulevat Windows Vista, Office 2007, Exchange Server 2007 ja SharePoint Server 2007. Microsoft uskoo tuotteiden menestykselliseen myyntiin Venäjällä, vaikka menestyksen saavuttamisessa voi ilmetä ongelmia muualla Euroopassa.

Juha Molari
juha.molari@kauppatie.com