Metsäliitto vie johtajat metsään

Laatu- ja ympäristöjohtaja Terhi Koipijärvi kertoo, että eräs Euroopan suurimmista metsäalan yrityksistä, Metsäliitto, vie metsäjohtajat metsään Venäjällä. Ympäristökoulutuksella on tärkeä tehtävä Metsäliiton toimissa Venäjällä.

Koulutusta ovat saaneet tytäryhtiöiden ylin ja keskijohto, puutoimitusten ja alkuperäasioiden parissa työskentelevä henkilöstä, merkittävimpien puuntoimittajayritysten edustajat ja Svir Timberin sahan henkilöstö. Vuonna 2006 on koulutusta järjestetty vastuullisen puuhankinnan turvaamiseksi Pietarissa, Vologdassa, Novgorodissa, Petroskoissa, Podporozhyessä ja Espoossa.

Mäntästä kotoisin oleva metsänhoitaja kertoo, että hänen jalkaansa ovat kumisaappaat aina sopineet. “Isän ja isoisän verenperintönä metsä tuli tärkeäksi. Suunnistusharrastus on sekin vienyt minut metsään. Ja nyt liikun hevosten kanssa metsissä”. Nuori metsänhoitaja toimi vastuullisissa tehtävissä jo 90-luvun alussa Venäjällä – kiitos venäjänkielen taitojen. Mitenkö siis 90-luvun alussa venäläiset metsäjohtajat suhtautuivat tällaiseen innokkaaseen nuoreen naisjohtajaan, joka vei sikäläiset metsäpomot metsiin? Koipijärvi kertoo, ettei koskaan kohdannut sukupuoliongelmia Venäjällä, “en edes 90-luvun alussa”.

 



Koipijärvi oli aloittamassa laatu- ja ympäristöjärjestelmien kehittämistä. Metsäliitto on ottanut lähtökohdakseen, ettei se toimi “maassa maan tavalla”, vaan toimii kaikilla puun hankinta-alueilla omien ympäristöperiaatteiden mukaisesti paikallislakeja kunnioittaen. Suomessa on jo hakkuukoneissa kartat, jossa luontokohteet ilmenevät erityisohjeineen. Puun koko kulkua voidaan seurata nykyaikaisen teknologian ansiosta. Venäjällä on resursoitu merkittävästi paikkaamaan viranomaisvalvonnan puutteita: tuloksena ovat syntyneet hämmästyttävän seikkaperäiset karttaohjelmat varotussignaaleineen. Tietokoneen välityksellä kultakin alueelta paljastuu valtavasti eri tietoja puun hankintaan liittyvien mahdollisten rajoitusten kuten suojelualueiden tunnistamiseksi.

Suomesta saadaan kaksi kolmasosaa Metsäliiton hankkimasta puuta, mutta Venäjä on jo toisella sijalla. Venäjältä hankittavan puun määrä on nelisen miljoonaa kuutiota. Puu hankitaan Luoteis-Venäjän alueelta. Osa puusta jää Venäjälle, esimerkiksi Botnian sahalle. Venäjällä on metsiensertifiointi käynnissä mutta tuontipuusta vain hyvin pieni osa tulee sertifioiduista metsistä. Metsäliiton asiakkaat odottavat laatua. Jo tämä seikka lisää laatu- ja ympäristövalvonnan merkittävyyttä. ”Totta kai tehtävämme on vielä viedä viestiä, että tahdomme laillista puuta”, kertoo Koipijärvi. Suomalaisten metsäteollisuusyritysten osoittelu tämän hetken Venäjän metsäteollisuudessa ei tavoita oikeaa kohdetta. Metsäliitto on kehittänyt useita ristiin tarkistavia elementtejä puun alkuperän valvomiseksi.

Ostosopimuksiin on kirjattu selväsanaiset ja jyrkät ympäristövaatimukset. Metsien auditoinnin suorittajien status on tullut niin korkeaksi, että heillä on oikeus keskeyttää puun toimitukset välittömästi. Metsäliiton omaa laadunvalvontaa on arvioida puuntoimittajat ja tarvittaessa pudottaa toimittaja kokonaan pois listoilta.

Laatu- ja ympäristöjohtajan elämänhistoriasta jäi vaikutelma, että tämä ihminen ja hänen kaltaisensa ovat tehneet mittavasti työtä Venäjällä, he hallitsevat nykysuomalaisten opiskelijoiden laiminlyömän venäjän kielen ja kulttuurinkin, ja ovat kehittäneet kaiken lisäksi omatoimisesti monipuolisia liiketoimintoja, jotta hyvinvointi lisääntyisi valtakunnan rajojen molemmilla puolilla.
Venäjä on tullut taas tärkeäksi kauppakumppaniksi Suomelle, koska joillakin ihmisillä ja yrityksillä on ollut rohkeutta ja tahtoa toimia Venäjällä.

Juha Molari
molari@kauppatie.com