WTO pakottaa luovaan uudistumiseen  

WTO ei ole Venäjälle annettu lupaus pelkästä ihanuudesta ja rikkaudesta. Tämä on tullut hyvin ilmi kaikista venäläisistä sanomalehdistä, joissa on runsaasti keskusteltu jäsenyyden varjopuolista marraskuun ja joulukuun aikana 2006. Selasin 50 venäläisen sanomalehden keskustelut aihepiiristä kahden viikon ajalta. Sanomalehdissä ei kuvailtu riemuvoittoa, vaan haasteita köyhien ja syrjäseutujen elämän turvaamiseen.
 


Maailman kauppajärjestön (World Trade Organization) pääpaikka on Genevessä Sveitsissä. Ranskalainen Pascal Lamy on tällä hetkellä WTO pääjohtaja. Vuonna 1944 Bretton Woodsin kokouksessa luotiin aie Kansainvälisestä kauppajärjestöstä (ITO), jotta maiden väliseen kauppaan syntyi pelisäännöt. Yhdysvallat torjui kuitenkin järjestön alkamisen, koska pelkäsi järjestön pikemmin säätelevän kuin luovan mahdollisuuksia kaupalle. Tariffisäädöksiä ohjaava GATT oli ainut eloonjäänyt osanen ITO:sta. Vuonna 1986 alkoivat lukuisat neuvottelut tullijärjestön puitteissa. Vuonna 1995 neuvottelut saatiin päätökseen WTO:n syntyessä.

Miten epäonnisille hyvitetään?

WTO:n missio on lisätä kansainvälistä kaupankäyntiä vähentämällä viennin esteitä, joista eräs tärkeä osa ovat tariffit. Järjestön ensimmäisenä periaatteena on valvoa, ettei maan kauppajärjestelmä ole toisen maan kaupallisia tavoitteita sortava. Järjestö edistää kaikkien kaupanesteiden pienentymistä. Esteitähän on muitakin kuin tariffit. Markkinoilla tulisi vallita parempi ja suurempi kilpailu. Esteiden purkaminen perustuu niin sanotun suhteellisen edun periaatteelle: vapaan kaupan syntyessä molemmat osapuolet hyötyvät. Kumpikin valtio voi keskittyä siihen, missä he ovat parhaimmillaan. Tariffit ovat luomassa tunnetusti myös hämärätoimintaa, korruptiota, rikollisuutta ja varjelevat tuotantoa hyödylliseltä kehittymiseltä. Valvonta – ei edes sähköinen tullaus – ole paras keino näiden epäkohtien poistamiseksi, vaan tariffien poistaminen. Todellisuudessahan WTO:ssa ei vallitse täysin vapaa kauppa. Intia harjoittaa kovaa tullipolitiikkaa. Läntiset teollisuusmaat sortavat kehittyviä köyhiä maita maatalouden suojatullien avulla. WTO:n pelin ei ole sanottu olevan täysin reilua: toisaalla suojatullit tuomitaan, mutta toisaalla niitä sallitaan läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen suojaksi.

Kilpailu tuottaa myös sekä liiketoimintaan ja henkilökohtaiseen elämään tappioita ja pettymyksiä. Suurin haaste vapaankaupan syntyessä on, miten lyhyellä aikavälillä valtiovalta ja kunnat onnistuvat lieventämään näitä vaikeita kohtaloista sen taloudellisen uuden toimeliaisuuden tuomalla rikkaudella, jota kansantalouteen toisaalla virtaa. Venäjä ei ole pohjoismainen hyvinvointivaltio, mistä syystä näiden muutosten aiheuttamien väistämättömien tappioiden sosiaalinen lievittäminen on entistä vaikeampi ongelma.

Maalaiset ja eläkeläiset kovilla

Suurimmat vaikeudet kohdistuvat niihin jo nykyisin köyhyydessä eläviin venäläisiin, jotka saavat elantonsa maataloudesta, ruoantuotannosta tai tekstiiliteollisuudesta. Venäläiset ovat myös pelänneet, että kilpailu koituu raskaaksi venäläiselle pankki- ja vakuutustoiminnalle, joka ei ole globaalissa kunnossa. Vauraampi väki ei koe samoja ongelmia kaasun ja sähkön hintojen nousussa, koska tulot hyvin riittävät “pieniin” muutoksiin. Kaasulla ja sähköllä pitää olla vuoteen 2011 mennessä todellinen kuluttajahinta. Arvioiden mukaan kaasu olisi silti noin 40 % halvempaa Venäjällä kuin Euroopassa. Kaasun kuljetuskulut ovat huomattavasti pienemmät itse paikanpäällä Venäjällä. Kaasu- ja sähköteollisuuden kannalta hinnan nousu ei ole ongelmallinen, mutta tämä on lähinnä sosiaalinen ongelma. Pitkällä tähtäimellä köyhempi väkikin voi saada hyötyjä, kun tehoton tuotanto tuhoutuu ja kilpailu pakottaa keskittymään asioihin, jotka ovat todella voitollisia.

Leivän saamiseksi ei pidä tehdä töitä sinänsä, vaan ainoastaan oikeita hyödyllisiä töitä! Jos institutionaaliset, byrokraattiset ja kulttuuriset tekijät eivät estä siinä tilanteessa liiketoiminnan uudistumista, tehottoman tuotannon tuhoutuminen koituu koko yhteiskunnan hyödyksi. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä – ei vuodessa eikä muutamassa. WTO tulee kuitenkin korkeaan aikaan ja pistää sormensa oikeaan tulehduspesäkkeeseen. Venäjän kansantalouden eräs vakavimmista ongelmista on ollut öljytalouksille tyypillinen ongelma: luonnonrikkaudet sallivat korkeiden maailmanmarkkinahintojen aikana laiskistumisen yritystoiminnan kehittämisessä. Raha otetaan sieltä, mistä se tulee liian helposti. Lyhyellä perspektiivillä tehtailijat ja hyvätuloiset voittavat WTO-jäsenyydessä. Vauraampi väki saa entistä helpommin elektroniikkaa ja tietokoneita. He saavat laatua. Venäläinen metalliteollisuus on suurin välitön hyötyjä.

Maailman Pankki käskee uudistumaan

Maailman Pankki kritisoi ankarasti Venäjää 5.12.2006 raportissaan. Venäjän hallitus ei ole onnistunut riittävästi tehostamaan uuden talouden syntyä ja kasvattamaan innovaatioita. Silti Maailman Pankki uskoo, että Venäjän BKT kasvaa 2006 kokonaiset 7 %, mikä on enemmän kuin Venäjän oma virallinen odotus vuodelle. Kasvu ei synny teollisen tuotannon tehokkuuden tähden, vaan kuluttajien kovan kulutuskysynnän tukemana. Maailman Pankki sanoo Venäjän teollisuustuotannon ja innovaatioiden olevan pysähtyneessä tilassa. Maailman Pankin mukaan juuri mikään muu venäläinen teollisuusala lukuun ottamatta raaka-aineiden tuotantoa ja metallurgiaa, ei kykene kilpailemaan maailman markkinoilla. Kaasun ja sähkön tuotanto tarvitsisivat sijoituksia. Tuotannosta on koitunut tähänkin saakka huomattavasti voittoja, mutta näitä ei ole kohdistettu tutkimukseen ja kehitykseen.

Venäjän tulisi lisätä myös työvoimaansa miljoonalla henkilöllä vuosittain. Tähän tarvitaan maahanmuuttoa. Maailman Pankki arvosteli ankarasti, että nykyinen kehitys on vaikeuttanut maahanmuuttoa. Siitä on seurauksena hidastunut talouskasvu ja kohonneet palkkakustannukset.

Intia sijoittaa Venäjän energiaan

Investoinnit ovat kasvaneet lujasti Venäjälle vuoden 2006 aikana. Vuoden 2006 ensimmäisten 9 kuukauden aikana investoinnit (10.3 miljardia dollaria) kohosivat jo 55 % edellisvuodesta. Tuorein investointisuunnitelma julkaistiin Suomen itsenäisyyspäivänä, kun Intia ilmoitti aikeestaan 5 miljardin dollarin investointiin Venäjälle. Intia tuo maahansa 70 % raakaöljystä Lähi-idästä, mutta intialaisen öljy-yhtiön johtaja ilmoitti tavoitteeksi miljardin öljybarrelin tuonnin Venäjältä. Intia ei hyvin ilmeisesti halua olla energiaturvallisuutensa suojaamiseksi liian riippuvainen Lähi-idän alueesta.


Tatjana Iakovleva