Suuret puolueet vastasivat kyselyyn

Venäjä-tavoitteet

Neljä suurta puoluetta vastasi maaliskuussa 2007 kyselyymme Venäjä-tavoitteista: Keskustasta varapuheenjohtaja, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki, SDP:stä puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta, Kansallisesta Kokoomuksesta kansainvälisten asioiden päällikkö Jori Arvonen ja Vasemmistoliitosta puoluesihteeri Aulis Ruuth. Pienet puolueet eivät reagoineet. Vastauksia on varovaisesti tiivistetty.

Suomen itäinen naapurimme Venäjä on yksi nopeimmin kasvavista kansantalouksista. Mitä puolueenne tekisi, jotta asenne- ja koulutusilmasto vastaisi Suomessa suomalaisten yritysten kasvutarpeita ja –mahdollisuuksia Venäjällä entistä paremmin?

Lehtomäki, Kesk. Suomalaisten yritysten aktiivisuus keskittyy Moskovan ja Pietarin seuduille, mutta myös Venäjän eri alueilla olisi mielenkiintoisia mahdollisuuksia tarjolla suomalaisille yrityksille. Yritykset tekevät itse kaupalliset valintansa. Valtiovallan tehtävänä on jakaa tietoa uusista markkinoista sekä tukea yritystemme kansainvälistymispyrkimyksiä. Valtiovallan tehtävä on vaikuttaa poliittisella ja diplomaattisella tasolla siihen, että Venäjän liiketoimintaympäristö olisi yrityksille suotuisa. Venäjän WTO-jäsenyys on tärkeä tavoite suomalaisillekin yrityksille.

Feldt-Ranta, SDP Suomessa ymmärretään edelleen ja viime aikoina entistä paremmin Venäjän taloudellinen merkitys. Venäjästä tuli viime vuonna Suomen suurin kauppakumppani. Kaupan ja molemminpuolisten investointien kasvu on jatkunut voimakkaana. Kasvua rajoittavat tekijät ovat muualla kuin asenneilmastossa, vaikka siinäkin on korjaamisen varaa.

Arvonen, Kok. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen johtama Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta julkisti tammikuussa laajan raportin Venäjän tulevaisuudesta ja suositti, että suomalaisten Venäjän -tuntemusta ja venäjänkielen taitoa on vahvistettava. Suomen on tiivistettävä yhteistyötään Venäjän kanssa mm. koulutuksessa, tieteessä ja tutkimuksessa sekä kulttuurin alalla. Tavoitteena on saada seuraavan hallituksen ohjelmaan suomalaisten ja venäläisten opiskelijoiden ja nuorten tutkijoiden yhteisen innovaatiokorkeakoulun perustamisen. Se toimisi Pietarissa sekä Espoossa ja Lappeenrannassa. Suomalaisten Venäjä-osaamisen tasoa voi nostaa järjestämällä pysyvä vaihto-ohjelma suomalaisille ja venäläisille korkeakouluopiskelijoille.

Konkreettisena hankkeena opiskelijavaihdon lisäämiselle on opiskelija-asuntolan rakentaminen suomalaisopiskelijoille Pietariin tai Moskovaan.
Ruuth, Vas. Vasemmistoliiton lähtökohta on Suomen hyvät ja toimivat suhteet rajanaapureiden kanssa elämän kaikilla aloilla. Venäjän suhteen perusasiat ovat kunnossa, mutta monilla lohkoilla on runsaasti kehittämisen varaa. Puolue on aktiivisesti vaikuttanut koulutukseen mm. venäjän kielen opetuksen laajentamiseksi. Olemme yrittäneet vaikuttaa siihen, että mahdollisimman moni valitsisi kieliohjelmaansa venäjän. Tuntuu vain siltä, että kehitys on kovin hidasta.

Venäläiset ja venäjän kieltä puhuvat ovat Suomessa suurin ulkomaalaistaustainen väestöryhmä. Muutamat venäjää äidinkielenään puhuvat ovat onnistuneet saavuttamaan myös menestystä Suomessa sekä Suomen ja Venäjän välisessä liiketoiminnassa. Sekä tuoreiden suomalaisten akateemisten että kansainvälisten tutkimusten mukaan suomalaisten asenteet ovat maassa asuvia venäjää puhuvia asukkaita kohtaan mitä rasistisimmat, pahimmat sitten suhtautumisessa somaleihin. Miten puolueenne kääntäisi uhkakuvat mahdollisuuksiksi, ennakkoluulot kanssakäymiseksi?

Lehtomäki, Kesk. Sitä mitä ei tunneta, voidaan helposti pelätä. Suomalaiset tuntevat venäläistä kulttuuria yllättävän vähän, ottaen huomioon läheisen naapuruutemme. Suomessa asuva venäläisryhmä on tärkeässä asemassa monella tapaa; he tuntevat sekä Venäjän että Suomen. Olen iloinen siitä, että Keskustan toiminnassa on mukana paljon venäläistaustaisia maahanmuuttajia. On tärkeää, että eri ulkomaalaisryhmät voivat kokoontua ja ylläpitää omaa kulttuuriaan mutta yhtä tärkeää on, että heidät otetaan mukaan kantasuomalaisten toimintaan. Suomalaisten ja venäläisten kanssakäyminen poliittisella ja taloudellisella tasolla on vilkasta, mutta vähäisempää kansalaisyhteiskuntien tasolla. Olisi hyvä, että suomalaiset järjestöt voisivat löytää Venäjältä kumppaneita ja näin vilkastuttaa yhteistyötä ja tuntemusta kansalaistemme kesken. Nuoriso- ja opiskelijavaihdon vilkastuttaminen olisi tärkeää.
Feldt-Ranta, SDP Etniset ennakkoluulot eivät koske vain venäläisiä. Näiden ennakkoluulojen poistamiseksi on tehtävä työtä. Ylhäältä tulevilla poliittisilla päätöksillä niihin voidaan vaikuttaa vain vähän. Erityisen keskeistä on tiedotusvälineiden välittämä kuva. Tässä mielessä on pantava myönteisenä merkille eräät YLE:n uudet televisio-ohjelmat jotka pyrkivät välittämään tasapuolista kuvaa maahanmuuttajista.

Arvonen, Kok. Keskinäinen kanssakäyminen lisää asiantuntemusta, naapurien välistä ymmärrystä ja murtaa vääriä ennakkoasenteita. Paljon on kiinni niistä viesteistä, joita Venäjältä Suomeen välittyy: demokratian tila, korruptio, Itärajan rekkajonot, Tsetsenian ihmisoikeudet, suomalaisperäisten kansojen asema ja vaikkapa viimeaikaiset ulkopoliittiset viestit vaikuttavat yleiseen asennoitumiseen, vaikka näillä ei ole tekemistä Suomessa vaikuttavien yksittäisten venäläisten kanssa. Tähän voimme vaikuttaa siten, että pyrimme edistämään Venäjän kehitystä positiiviseen suuntaan.
Ruuth, Vas. Tunnemme hyvin niitä ennakkoluuloja ja uhkakuvia, joita Suomessa on suhteessa Venäjään. Niillä on omat taustansa ja syynsä, mutta on tehtävä aktiivisesti työtä virheellisten käsitysten hälventämiseksi. Mitä enemmän on välitöntä kanssakäymistä suomalaisten ja venäläisten kesken, sitä paremmat mahdollisuudet on heikentää ennakkoluuloja. Mitään yhtäkkisiä ratkaisuja ei ole, vaan tilanteen muuttamiseksi on tehtävä kärsivällisesti työtä.

Suomalaiset ovat tukeneet yhdessä EU-kanssa ratkaisuja, joissa kannustetaan Venäjän kansantalouden avautumista vapaalle markkinataloudelle ja kaupanesteiden purkamista. Tuorein suomalainen murhe on koskenut puuntuonnin tariffeja. Samanaikaisesti venäläisten tekemät muutamat kiinteistökaupat ovat herättäneet keskustelua Suomessa. Suomessa omia sähkömarkkinoita suojeltiin ulkopuoliselle kilpailulle avartumisesta, kun United Powerin sähkökaapelihakemukset torjuttiin. Ovatko suomalaisten asenteet avautuneet venäläisten osallisuudelle Suomen kansantalouteen ja liiketoimintaan? Venäläisten sijoitukset ovat muualle Eurooppaan voimakkaasti kasvaneet muutaman vuoden aikana. Jopa teknologiapörssi Nasdaq on sijoittanut internet-etusivuilleen mainokset venäjän kielellä venäläisten sijoittajien kiinnostavuuden tähden. Pitäisikö mielestänne asialle tehdä jotakin, jotta Suomi onnistuisi houkuttelemaan venäläisiä sijoittajia?

Lehtomäki, Kesk. United Powerin sähkökaapelihakemuksen hylkääminen perustui laaja-alaiselle tarvearviolle rajan ylittävän sähköjohdon rakentamisesta sähkön siirron turvaamiseksi. Suomalaisten sijoitukset Venäjälle ja venäläisten sijoitukset Suomeen ovat olennainen osa yhteistä kaupankäyntiä. Sijoitukset molempiin suuntiin tulevat lähitulevaisuudessa kasvamaan. Suomi ei ole onnistunut riittävästi houkuttelemaan ulkomaisia investoijia. Tämä haaste on jo tunnistettu: tulevina vuosina on saatava aikaan tuloksia. Suomella on vahva kansainvälinen maine kilpailukykyisenä maana, meidän on käännettävä vahvuutemme vetovoimatekijäksi ulkomaisten investointien saamiseksi.

Feldt-Ranta, SDP Venäläissijoitukset Suomeen eivät ole väestömäärään tai talouden kokoon suhteutettuna pienempiä kuin muihin EU-maihin. Päinvastoin venäläisinvestoinnit Suomeen ovat varsin merkittäviä verrattuna esimerkiksi EU:n uusiin jäsenmaihin. Äskettäin suuri venäläisyhtiö osti Harjavallan kuparijalostamon ja toinen öljyalan yritys suuren huoltoasemaketjun. Energiamarkkinoittensa osalta Suomi noudattaa samaa politiikkaa kaikkiin ulkomaalaisiin sijoittajiin nähden.
Arvonen, Kok. Suomessa harjoitettavan elinkeinopolitiikan keskeisin tavoite on, etta Suomi on jatkossakin houkutteleva sijaintipaikka sekä suomalaisille että ulkomaisille yrityksille. Suomen taloudellisen hyvinvoinnin kannalta on tarkeää, etta venäläiset yritysostot ja tuotannolliset investoinnit Suomeen kasvavat. EU-maiden kilpailu venäläisistä investoinneista on ankaraa. Vaikka Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani valtiovallan tulee tehdä parhaansa venäläisten investointien houkuttelemiseksi. Suomi kykenee tarjoamaan suotuisan toimintaympäristön mutta erityisiä houkuttelukampanjoita ja asennemuokkausta tarvitaan. Kokoomus katsookin, että meidän on lisättävä esim. Invest in Finland yhtiön toimintaedellytyksiä ja suunnattava sen toimintaa investointien aktivoimiseksi Venäjältä Suomeen.

Ruuth, Vas. Suomessa on kasvavassa määrin ulkomaisia sijoittajia. Ulkomaiset sijoittajat ja toimijat ulottavat toimintansa aina vaan uusille elinkeinoelämän lohkoille. Pääsääntöisesti sijoittajat tulevat läntisestä Euroopasta. On vaikea kuvitella, miksi täkäläiset sijoituskohteet eivät houkuttelisi venäläisiä sijoittajia? Suomi on vakaa ja turvallinen yhteiskunta, mikä on sijoittajillekin hyvä toimintaympäristö. Suomessa ei protektionismia juurikaan harjoiteta, mutta energia-ala koetaan niin merkittäväksi, että sen pitämisellä “omissa käsissä” on laaja kannatus.

Mikä on puolueenne näkemyksen mukaan Suomen Venäjä-suhteissa tärkein tai tärkeimmät asiat, joita tuette suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi? Mitä olette tehneet asialle toistaiseksi?

Lehtomäki, Kesk. Suomella ja Venäjällä on paljon molempia maita kiinnostavia asioita. Hyvin sujuva ja vilkas kaupankäynti hyödyttää molempien kansantalouksia. Samoin ympäristön tila, mukaan lukien Itämeren turvallisuus, on tärkeää molemmille maille. Suomen on tärkeä pitää hyviä kahdenvälisiä suhteita Venäjän kanssa kaikilla poliitiisilla ja virkamiestasoilla. Suomelle on tärkeää, että EU:n ja Venäjän väliset suhteet toimivat. Olen ministerintehtävässäni päässyt vaikuttamaan sekä kahdenvälisten että EU-Venäjä -suhteiden myönteiseen kehitykseen.

Feldt-Ranta, SDP Tärkeimmät alat suomalaisten hyvinvoinnin kannalta ovat taloudellinen yhteistyö ja ympäristökysymykset. Kaupan ja investointien osalta keskeisintä on Venäjän pääsy maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi, jota olemme edistäneet jo kymmenen vuoden ajan. Jäsenyysneuvottelut ovat loppusuoralla ja toivomme niiden johtavan tuloksiin tänä vuonna.Ympäristökysymyksissä painotamme Pohjoisen ulottuvuuden tukemista. Siinä onkin saavutettu merkittäviä tuloksia Itämeren kannalta. Samoin pidämme aktiivisesti esillä Suomenlahden lisääntyviä öljynkuljetuksia, joissa nyt on siirrytty entistä turvallisempiin öljynkuljetusaluksiin. Kolmas ala on ilmastomuutokseen liittyvät ongelmat: Venäjä tulisi saada mukaan Kioton jälkeisiin entistä tiukempiin päästöjen rajoitustavoitteisiin. SDP:n mukaan seuraavan hallituksen tulisi laatia erityisen strategian tai ohjelman Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Arvonen, Kok. Olemme puolueena vahvistaneet omia yhteyksiämme Venäjälle ja esittäneet useita konkreettia keinoja nostaa Suomen Venäjän -politiikan tavoitetasoa. Suomen keskeisin tavoite on tukea Venäjän sisäistä kehitystä myönteiseen suuntaan. Venäjän sitominen eurooppalaisiin ja muihin läntisiin järjestelyihin, kuten WTO:n jäsenyyteen ja tiiviiseen EU-yhteistyöhön palvelee tätä tavoitetta. Venäjän merkitys Suomelle kasvaa koko ajan. Erityisen tärkeä on Pietarin alue. Se on taloudellisen vuorovaikutuksen sekä poliittisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen yhteistyön solmukohta. Konkreettisena tavoitteena on Suomen suurimpien työllistäjien eli pienten ja keskisuurten yritysten auttaminen Venäjän markkinoille. Kokoomus esittää erillisen Venäjärahaston perustamista. Venäjä tulee nähdä kokonaisuutena. Venäjän-politiikkaa on rakennettava laajalla rintamalla, ei ainoastaan ulkopolitiikan kautta. Venäjän suhteiden on kuuluttava Suomen poliittisen ja taloudellisen asialistan kärkeen. Seuraavan hallituksen on käynnistettävä Venäjään keskittyvä politiikkaohjelma. Se kokoaisi eri hallinnonaloilla ja muualla yhteiskunnassa olevan asiantuntemuksen ja toisi laaja-alaisuutta ja suunnitelmallisuutta Suomen Venäjän-politiikkaan. Venäjä-yhteistyön laajentaminen edellyttää selkeämpää toiminnan johtamista. Venäjän-politiikkaohjelman johtovastuu kuuluisi pääministerille ja valtioneuvoston kanslialle.

Ruuth, Vas. Tärkeintä tietysti on se, että Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet ovat hyvät ja toimivat. Se luo edellytykset muulle kanssakäymiselle. Kaupan suotuisa kehitys on edullista molemmille osapuolille. Kulttuurisuhteilla on pitkät perinteet. Myös tieteellistä kanssakäymistä pitää vahvistaa. Matkailun lisääminen on tärkeämpää kuin arvataankaan: kansalaiset puolin ja toisin ovat tekemisissä keskenään ja näkevät, minkälaisessa ympäristössä naapuri elää. Matkailun osalta on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia ja erilaisiin rajan molemmilta puolilta tulleisiin aloitteisiin on syytä suhtautua vakavasti.

Juha Molari
molari@kauppatie.com