Vicus-yhtiön puheenjohtaja Juha Mikkonen:
Runsaasti ostovoimaa Moskovassa!

Kaksi vuotta sitten eläkerahastoja ei kiinnostanut Venäjän kiinteistöt, mutta nyt tilanne on muuttunut. Nyt institutionaaliset sijoittajat ovat valmiit Venäjää varten”, kuvailee Juha Mikkonen (2.4.2007), Vicus Capital Advisorsin toimitusjohtaja, nopeaa muutosta. Kun aiemmin kiinteistösijoittaja tarkkaili Venäjää riskien näkökulmasta, nyt hän kohtaa Venäjän mahdollisuutena.
Venäjällä on myös itsessään kehittynyt rahastoyrityksiä. Kotimainen raha on alkanut kulkeutua kiinteistösijoituksiin. PricewaterhouseCoopersin ja Urban Land Insituten tuoreiden analyysien mukaan kehitysnäkymien valossa Moskovan kiinteistönäkymät ovat parhaat yhdessä Istanbulin kanssa. Toimistotilojen vuokrien jatkuva kova kasvu, tilojen rajoitettu saatavuus ja kasvava kysyntä tekevät Venäjän kiinteistömarkkinoista kiinnostavan sekä venäläisille että ulkomaalaisille sijoittajille.

 



Kiinteistösijoittajan tuotot ovat Venäjällä hyvät. Toimistovuokrissa on Moskovassa ylitetty vuoden 1998 tasot. Mikkonen myöntää, ettei koskaan voi tietää huomista, mutta “tällä hetkellä ulkomaiset rahoittajat pyrkivät Venäjälle”. Mikkonen kertoo kansainvälisten sijoittajien hurjista luvuista.

“Tämä kehitys luo positiivista kierrettä. Paikallisten pankkien ehdotkin ovat tulleet siedettäviksi”. Uutiset ovat kertoneet Deutsche Bankin miljardin taalan sijoituksista Pietariin. 3.4.2007 uutiset kertoivat Deutsche Bankin ja Strabagin yhteisyrityksestä DB Development, jonka ensimmäiseen projektiin Saksan pankki myöntää 350 miljoonaa USD. Juuri äskettäin Vladimir Kuznetsov, Finam Investment –yhtiön johtaja, piti hyvin keskeisenä piirteenä ulkomaisten sijoitusten lisääntymistä Venäjän kiinteistösijoituksiin (Morgan Stanley, Discovery Institute 2.4.2007). Ria Novostin (19.3.2007) uutiskatsauksessa maaliskuussa 2007 kiinteistösijoittaminen nimettiin “yhdeksi kaikkein houkuttelevimmaksi ja tuottavimmaksi tavaksi tehdä rahaa”. Moskovan kiinteistömarkkinat arvioitiin globaalisti kolmanneksi suurimmaksi heti Pariisin ja Lontoon jälkeen. Keskimääräinen neliö maksoi koko Venäjällä vuoden 2006 lopussa 50 % enemmän kuin edellisvuotena. Paikalliset rahoitusjärjestelmät ovat olleet aika marginaaliset Venäjällä, mutta WTO-jäsenyyden odotetaan avaavan nyt Venäjää myös kansainvälisille pankeille. Tämäkin olisi erittäin myönteistä kiinteistösijoittajan näkökulmasta.

Vicus on suomalaisomisteinen kiinteistösijoitusyhtiö. Yrityksen Vicus-nimi tarkoittaa latinassa ”sotilasoperaatiota tai suurta siviiliprojektia palveleva kylä”. Nyt yhtiö on päättänyt rakentaa SRV-konsernin kanssa Moskovan ydinkeskustasta puolen tunnin päähän Mytischin kauppakeskuksen (yli 100 000 m²), jota on koolta verrattu Helsingin Kamppiin rakennuksiin.


Niin kuin sateella sieniä syntyy suomalaisen pienen kaupungin kokoisia
kerrostaloja Moskovassa ja Pietarissa. Tässä pietarilainen esimerkki:
18 kerrosta, jokaisella sivulla 25 huoneistoa, eli lähes 2000 asuinhuoneistoa.


Maaliskuussa 2007 annetun lehdistötiedotteen mukaan Vicuksen omistusosuus hankkeessa on 75% ja SRV:n 25%. SRV vastaa kohteen kehittämisestä ja rakentamisesta. Hankkeen kokonaisarvo on yli 100 miljoonaa euroa. Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt alkavat vuoden 2008 alussa ja se valmistuu kaupalliseen käyttöön syksyllä 2009. Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Evata Finland Oy. Lehdistötiedotteessa Vicuksen toimitusjohtaja Juha Mikkonen viittasi Moskovan ja sen ympäristön asukkaiden runsaaseen ostovoimaan, joka kasvaa edelleen. Samaan aikaan kauppakeskuspinta-ala asukasta kohden on Mikkosen mukaan eurooppalaiseen tasoon verrattuna alhainen.

Rakentaminen toteutetaan kansainvälisenä projektina, jotta rakentamisen luotettavan toteutumisen ja aikataulun avulla saadaan paras lisäarvo tulevien asiakasyritysten hyväksi. Kaikkihan eivät halua rakentaa uutta riskien tähden ja vuokratulojen kertyessä vasta muutaman vuoden kuluttua. Mytischin kaupunki (160 000 asukasta) koetaan hyväksi erityisesti yrityksille, jotka tahtovat lisätä markkinoidensa peittoa Moskovassa. ”Jos harpilla piirtää kaksi kilometriä Isosta Omenasta, peitotaan ehkä 30 000 asukasta, mutta Mytischissä samalle alueelle mahtuu 80 000 asukasta”.

Vicuksen johtaja Timo Hokkanen kertoo Mytischin alueen jännittävästä historiasta suljettuna kaupunkina, jossa matemaatikot ja luonnontieteilijät harjoittivat työtänsä. Historia leimaa edelleen alueen sivistyneistön alueeksi. Asutusta on tunnettu alueella aina 1400 –luvulta saakka. Kaupungin nimi viittaa ”tullimaksuun”.

Moskovassa on eräillä paikoilla liikekiinteistöjen vuokrat sata taalaa neliöltä kuukaudessa. Punaisen torin tuntumassa ei ole tarjolla ulkomaisille omistajille kiinteistökohteita. Vicuksessa otaksutaan, että vuokrat voivat mennä joskus alaspäinkin. Sijoittajien lisääntynyt raha painaa hintoja alas. Mikkosen mukaan kansainvälinen pääomavirta Venäjälle ja erityisesti kiinteistösijoituksiin vahvistuu lähiaikoina yhä entisestään. Se luo edellytyksiä kiinteistöjen arvonnousulle.

Vicuksen ajatuksena oli alkuaan, että liikepaikkojen omistaminen Venäjällä tuo lisäarvoa, koska omistajana on tuttu suomalainen omistaja. Osa liiketiloista on aikomuksena vuokrata kansainvälisille yrityksille, osa venäläisille. Suomalaisten liikeketjujen kanssa käydään myös keskustelua. Juha Mikkonen muistuttaa Paavo Haavikon sanoneen, että Venäjän menestys on Suomelle menestys. Venäjälle käytävä vientikauppa saavuttaa kuitenkin kasvunrajat, jolloin yritysten on asettauduttava itse Venäjälle.

Juha Molari