Arto Luukkanen, Venäjän historian dosentti
Pelkät juhlapuheet eivät riitä!

1980-luvulla oli Savonlinnassa pari nuorta miestä, joita katselin kummastellen, koska nämä opiskelivat venäjää. Nyt häpeän omaa ymmärtämättömyyttäni. Toinen näistä nuorista viisaista miehistä oli Arto Luukkanen, josta tuli sittemmin yksi arvostetuimmista Venäjän tuntijoista Suomessa.
Tällä hetkellä Venäjän historian dosentti kirjoittaa teosta “Uudemman Venäjän historiaa, 1999-2007”. ”Neuvostoliiton restauraatio ei voi olla uuden Venäjän tie”, Luukkanen huomauttaa. ”Tulevaisuuden pitäisi johtaa vahvaan, vakaaseen ja demokraattiseen Venäjään. Historian uudelleenlämmitys on aina johtanut tragikoomisiin tuloksiin.”


Nuoriso Venäjälle ja sassiin!

Luukkasen mukaan venäjän opiskelu on erityisen synkällä tolalla Suomessa. Vuonna 2006 kirjoitti pitkän venäjän alta 40 opiskelijaa. Ongelma olisi helppo korjata laskemalla ryhmäkokoja. Luukkanen ihmettelee ettei asian korjaamiseen löydy rahaa, vaan opetusministeriössä ”ajatellaan asian hoidettavan pelkillä juhlapuheilla”. ”Oli ikävää, että Järvenpäässä kouluaan käyvä vanhin poikani ei päässyt opiskelemaan venäjää...syy: ryhmä ei tullut täyteen... surkeaa...”

Venäjän osaajaksi voi tulla vain opiskelemalla, opiskelemalla ja opiskelemalla … kieltä, historiaa, kulttuuria ja politiikkaa. Erityisen tärkeää olisi käydä Venäjällä ja viettää siellä aikaa. ”Vasta arkielämän asiat opettavat parhaiten”. “Venäjän tuntijaksi ei tulla opiskelemalla pelkästään lännessä vaikka sekin on suotavaa”. Itä-Suomessa venäjän kielen opiskelu ymmärretään ja siellä siihen on panostettu. Luukkanen pitää järkyttävänä, miten muualla vallitsevat vielä vanhat stereotypiat.

Venäjän taidot ovat luoneet Luukkaselle mielenkiintoisen elämän. Hän valmistui teologian maisteriksi 1988. Gradussaan hän tutki Leninin suhdetta uskontoon. Lisensiaattityö valmistui jo 1990. Pastorin tehtävien jälkeen hän tuli Suomen Akatemian tutkimusavustajaksi 1992-1995. Venäjän arkistot avautuivat: Luukkanen pääsi työskentelemään Moskovassa ja Pietarissa. Tutkimukset veivät Lontoon yliopistoon slaavilaisuuden ja itäeuroopan tutkimuksen pariin. Neuvostoliiton uskontopolitiikasta valmistui väitöskirja vuonna 1994.

Tuotteliaana tutkijana Luukkanen työskenteli Suomen Akatemiassa ja Renvall-instituutissa. Pari vuotta hän oli tutkijana St. Anthony’s Collegessa. Luukkanen toimi kaksi vuotta Joensuussa Cross-Border Universityn johtajana. Joulukuussa 2006 hän oli allekirjoittamassa venäläisten kumppanien kanssa yhteistyösopimusta. Vuoden 2007 alussa perhe kutsui Luukkasen takaisin pääkaupunkiseudulle Renvall-instituuttiin.

Luukkanen kiittää talouselämää, joka on ollut aktiivinen Venäjä-suhteissa. ”Julkiselle puolelle pitäisi saada jotakin joka poistaisi Venäjä-agendan juhlapuheista ja toisi sen käytäntöön....mutta eihän julkisen hallinnon käärmekeittoon Suomessa ole mahdollista puuttua. Valkoiset hanskat pois ja työhön.”
Luukkanen kertoo omien Venäjä-asenteidensa ja –tunteidensa normaalista kaaresta: “kiihkeän rakkauden vaiheesta seesteiseen ja lämpimään affektiin...” Hän kyselee, ettei kai tutkijana saisi olla niitä tunteita, vaan pitäisi olla vain “patologin tyyneys ja ammattitaito”. ”Mutta minkäs sille mahtaa...”

Arto Luukkanen on opastanut suomalaisia hyväksymään Venäjä, sen suuruus ja monimuotoisuus ja erilaisuus Suomeen ja muuhun maailmaan verrattaessa. ”On ymmärrettävää, että pienessä maassa perspektiivit kapenevat ja suuret asiayhteydet himmenevät. Kuitenkin...Venäjä on “sui generis” - ihan omaa luokkaansa ja niin sitä pitäisi tutkiakin.” Pienen kansan perspektiivi voisi avartua: ”Nuoriso Venäjälle ja sassiin! Pitäisi olla mahdollista yhdistää opiskelu ja työkokemuksen saaminen Venäjältä. Se olisi voittamaton yhdistelmä...” Tulevaisuuden valiokunnan kaavailut suomalaisvenäläisestä yliopistosta ja asuntolasta ovat hyviä ja kannatettavia asioita. “CBU formaatti on lyömätön kunhan se ensin aloittaa toimintansa tänä syksynä.”

Luukkanen kertoo Suomen yliopistopolitiikan hitaasta ja vaivalloisesta vauhdista. ”Humanistisessa tutkimuksessa kiiruhdamme eteenpäin etananvauhtia”. Muut tieteenalat kiistävät jopa Venäjä-tutkimuksen arvon itsneäisenä tieteenalana, vaikka kansainvälisesti sen arvo on tunnustettu.
Suomessa oli aikoinaan Venäjän historian professuuri mutta 1920-luvulla se lakkautettiin. ”Sen jälkeen ei tätä oppituolia ole kuulema tarvittu.” Aluetutkimuksen kehittämisestä olisi suoranaista hyötyä suomalaisille. “Uuden innovoimiseen ja globalisaatiokilpajuoksun voittamiseen tarvitaan entistä intensiivisempää koulutuspolitiikkaa. Tarvitsemme spesialisteja. Muuten Suomesta tulee ulkomuseo!”

Venäläinen rakkaudentunnustus

Suomalaiset pelkäävät menestyvien venäläisten ostavan Saimaan rantatontit. Luukkanen kääntää asian toisin päin: “Ajatelkaa miten hienoa on jos joku arvostaa tätä maata niin paljon, että ostaa siitä palasen. Sehän on rakkaudentunnustus tälle maalle ja sen ihmisille.”

Dosentti kertoo omasta persoonastaan, ettei hän näe vastustajia oikein missään. “Kukaan ei ole koskaan tullut värväämään minua mihinkään enkä oikein ymmärrä mitä hyötyä siitäkin
olisi.” Suomen ulkomailla tapahtuva vakoilukin on loppunut II maailmansodan jälkeen. ”Nykyään Supo tarkkailee lähinnä kettutyttöjä ja mahdollisia Suomessa asuvia terroristeja. Olen itse ollut mukana näissä delegaatioissa enkä ole vielä havainnut “lerppahattuja” suomalaisten joukossa.” Luukkanen ei hyväksy allekirjoittaneen näkemystä, että Rossiiskaja Gazetan hämmästelyssä suomalaisten aloittamasta venäläisvakoilijoiden metsästyksestä ja Venäjän kansalaisista kerättävästä informaatiosta olisi jotakin perää. “Nämä epäilyt ovat minusta sen verta naurettavia, että niitä ei kannata ottaa tosissaan. 20 vuoden päästä molemmissa maissa hymyillään lempeästi moisille kylmän sodan aikaisille jutuille.”

Luukkanen pitää vuotta 2008 ratkaisevana Venäjän tulevaisuudelle. ”On traagista, että Putin ei osallistu vaaleihin. Suomen osalta talous kasvaa. Suurin ongelma ovat nousevat puutullit, jotka
eivät minusta ole hyödyllisiä Venäjälle itselleen. Siirtymäajan pitäisi olla paljon pitempi. Puunjalostuksen ketju ei ole Venäjällä vielä kehittynyt tarpeeksi. Venäjällä tarvittaisiin pitkäntähtäimen metsästrategiaa.” Luukkanen kysyi 26.4.2001 kirjoituksessaan, pystyyköhän Putin astumaan edeltäjiensä suuriin saappaisiin. Tänään hän arvioi vuodet 2000-2003 lupaaviksi, mutta sitten uudistusten vauhdin hidastuneen. ”Putin jättää ikäänkuin pelin kesken. Perustuslain kirjain ei saisi olla este sille, että reformeja jatketaan. Pietari Suuri sai aikaan asioita ehkä juuri siksi, että hän kykeni oppimaan ja jaksoi hellittämättä ajaa pitkän ajan päämääriään. Eihän mitään maata muuteta 8 vuodessa!”

Juha Molari