Kioto-konferenssi 24.–25.5.2007 Pietarissa

Lähdin suomalaisesta lintukodosta sinivalkoisin ajatuksin Pietarin Vuoritekniseen yliopistoon ilmastokonferenssiin. Käytin metroa, jotten loukkaisi ekoihmisiä, joiden uskoin saapuvan kävellen tai hevoskyydillä, huopatossuissa ja second hand –vaatteissa. Hämmästelin pääoven edustan uusia Bentley- ja Mercedes S-sarjan autoja. Kun saavuin, osallistujat olivat lounaalla Astoria-hotellissa.Löysin saksalaisen kaunottaren, jolla oli kyltti WWF Germania. Susanna Szeles ei tiennyt ilmaston tilasta: hän on kansantaloustieteilijä.

Venäjän WWF tarvitsee taloudellista tukea Saksasta ja saksalaiset pankit tietoa investointimahdollisuuksista Venäjälle päästökaupan aloittamiseksi: ”Tilanne on kehittynyt suotuisaksi. Venäläiset ymmärtävät finanssiargumentteja”. Konferenssiin osallistui Venäjän ministereitä, Maailman pankin johtoa, EBRD:n van de Ven, Euroopan komission Jürgen Salay sekä iso joukko saksalaisia pankkiireja, tehtailijoita ja muita maailman päättäjiä. Venäjällä päästökauppa toteutuu etunenässä Gazprompankin ja saksalaisen Allianzin yhteisyrityksessä Joint Implementation (JI) –mallin puitteissa: Allianz investoi kasvihuonekaasuja vähentäviin hankkeisiin Venäjälle ja saa Gazpromilta päästövähennyksiä kaupattavaksi markkinoille. Luonnonsuojelujärjestö WWF on eräs kumppani tälle Euroopan suurimmalle vakuutusyhtiölle. Allianz ja Gazprombank ilmoittivat 16.1.2007 yhteisyrityksensä aloittamisesta päästökaupankäyntiä varten. Yhteisyritys The Carbon Trade & Finance SICAR S.A. on 50:50 –yhteistyöyritys.

Lukumääräisesti valtaosa Allianzin osakkeenomistajista on saksalaisia yksityisiä ihmisiä, mutta heidän osuutensa osakepääomasta on vain 10%. Reilut 6000 saksalaista yritystä ja yhteisöä omistaa 32,6% osakkeista, ja 643 ulkomaista – brittiläistä, amerikkalaista tai belgialaista – yritystä ja yhteisöä omistaa 56,5%. Allianzin osakkeen kurssiarvo on ilmastokeskustelun kuumana kahtena vuotena yli kaksinkertaistunut. Allianz on aktiivinen myös Venäjän vakuutusmarkkinoilla: toukokuussa 2007 yhtiö osti Progress-Garant-vakuutusyhtiön ja vähän aiemmin Allianz sai 750 milj. dollarilla 97% Venäjän Rosno-vakuutusyhtiöstä.

Toukokuun alussa 2007 valitun Allianzin hallintoneuvoston johdossa ovat suurten energiajättiläisten edustajat. Uudessa hallintoneuvostossa korostuu Venäjä- ja päästökauppaosaaminen. Hallintoneuvoston puheenjohtajana on E.ON –energiajättiläisen pääjohtaja Wulf H. Bernotat. Tämä mies teki huikean uran jo Shellin palveluksessa 1980- ja 1990-luvuilla järjestäen suhteita Venäjälle. Mutkien kautta hän siirtyi 2003 E.ONin johtoon. Bernotat oli 2005 rakentamassa E.ONin ja Gazpromin sopimusta Itämeren halkaisevasta kaasuputkesta poliittisia epäilijöitä pelkäämättä.

Bernotat puhuu sujuvasti venäjää. Suomen hallituksen (2006) mukaan Suomella on 71 milj. tonnin edestä päästömääräyksiköitä (AAU) vuodessa. Päästöyksiköitä täytyy ostaa vuosittain 12 milj. tonnille (HE 161/2006). Kioton vertailuvuodeksi sovittuna vuonna 1990 kasvihuonekaasupäästöt olivat Suomessa alhaiset: 1990 oli pitkänajan keskiarvoa lämpöisempi vuosi ja sähkön nettotuonti oli poikkeuksellisen suuri. Suomen energiatehokkuus oli jo kohtuullinen. Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuosina 2000—2004 jopa 20% vuoden 1990 päästöjä suuremmat. Vuoden 2006 aikana päästöoikeuksien hinta oli korkeimmillaan yli 30 ˆ tonnilta, yleensä 10–20 ˆ välillä.


Juha Molari