Kymmenet miljoonat venäläiset shoppailevat
“Ostaminen antaa nautinnon”

Joskus vaikuttaa siltä, että läntisessä Euroopassa ja Suomessa olisi helpompi rakastaa Venäjää, jos venäläiset kulkisivat huopatossuissa ja ajaisivat onnellisten sattumien jälkeen aina luotettavalla, vanhalla Ladalla. Automerkki ei ole kadonnut katukuvasta, mutta katukuva on monipuolistunut. Erkki Jokinen kirjoitti palkitussa Idänkohtaus-teoksessaan (2005) surullisen koomisesta tapauksesta, miten suomalaiset hyväntekijät toivat parittomia kenkiä köyhien venäläisten avuksi. Aivan uudenlainen Venäjä tulee ilmi Venäjän suurimman kulutus- ja tutkimuslaitoksen (Romir) julkaisuista vuoden 2007 ajalta. Uudet raportit kertovat ostamisesta hullaantuneista venäläisistä.
 


Onnellinen ja yksilöllinen
Maaliskuun lopulla (2007) trendituotteiden messuilla Romir-tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Anna Poltava paljasti tulokset Venäjän muotiviikon kävijöistä. Nämä ihmiset olivat sanoneet kohottavansa “omaa henkeä” ostamisten avulla. Ostamisen avulla lievitettiin myös stressiä. Hienoille naisille ostaminen oli huvittelua. Ostaminen toimi myös palkintona. Ostaminen antoi nautinnon. Ostaminen oli viihtyisä ajanviettotapa. Vain 2% vastanneista sanoi, että myyjättären neuvolla oli merkitystä ostopäätökseen. Joka viides kiinnitti erityistä huomiota tuotemerkkiin. Tutkijan mukaan tyylikäs nainen on nykyään älykäs, korkeasti koulutettu, itsenäinen. Tämä nainen huolehtii itsestään, täydellisestä tyylistään vaatteissa ja käytöksessään. Hänelle on merkittävää oma yksilöllisyys

Romir-tutkimustoimisto (28.4.2007) haastatteli yli tuhatta moskovalaista vuoden 2007 alussa. 28% vastanneista painotti, että he ovat aivan varmasti onnellisia! 37 % koki itsensä pikemmin onnelliseksi kuin surulliseksi. Vain 9% ilmoittautui pikemmin onnettomaksi kuin onnelliseksi, ja 1 % erittäin surulliseksi. Kaiken kaikkiaan onnellisia moskovalaisia oli 2/3 pääkaupungin väestöstä.
Onnellisten osuus oli huomattavan korostunut 16–44 vuotta vanhojen henkilöiden keskuudessa, mutta toki kaikissa ikäryhmistä 16 vuotta vanhoista vanhoihin eläkeläisiin asti oli onnellisuus tyypillisempi tunnetila kuin epäonni. Huippujohtajista 82% ilmoitti itsensä onnelliseksi, kun taas työläisistä 57%. Onnellisuuden tunne lisääntyi tulojen myötä. Hyvin toimeentulevista 71% oli onnellisia, kun taas alhaisella toimeentulolla kamppailevista moskovalaisista onnellisia oli vain joka toinen. Hyvän toimeentulon rajaksi luettiin yli 15.000 ruplan (noin 500 ˆ) kuukausitulot (netto).

Länsieurooppalaista ja suomalaista mediakuvaa piti tarkistaa taas uudestaan kriittisesti kesällä 2007, kun Venäjän suurimman kulutus- ja taloustutkimuslaitoksen tulokset tulivat julki. Romir (19.4.2007) otsikoi raporttinsa puhuttelevasti: ”Keikarit ja muoti-ihmiset vaihtoivat Mersun Bentleyhin ja Jaguariin.” Nämä venäläiset tuhlaavat kulutukseen yksilöllisen, ylellisen elämäntapansa saavuttamiseksi.
Heistä kerrotaan liian vähän ja liian harvoin valoisasti suomalaisessa mediassa. He etsivät huviloita, joissa nauttia elämästä. He tahtovat yksilöllistä arvokkuutta palvelussa ja kuluttamisessa.

Autoja, vaatteita ja taloja
Venäjän muotiviikon haastatteluun osallistuneista puolet oli 26–35 –vuoden iässä. Miehet olivat yllättävän innokkaasti tutkimassa muodin trendejä (56% vierailijoista). Hyvin toimeentuleva venäläinen mies on kiinnostunut vaatetuksesta. Haastatellut ihmiset seurasivat muotitrendejä laajasti. Muotiviikon vierailijat lukivat innokkaasti mainoksia, eivät pelkästään vaatteista ja kengistä, vaan myös kaikista muistakin ylellisen elämäntavan tuotteista – autoista (48%), taloista (26%), koruista ja kelloista (48%).

Muotiviikolla olivat läsnä kaikki tunnetut venäläiset vaatesuunnittelijat. Tyyliään intohimoisesti hoitavat vierailijat eivät korostaneet itse tuotemerkin ratkaisevuutta ostopäätöksessä: tärkeintä on, että “vaatteet sopivat täydellisesti” (72%). Tutkimuksessa vahvistui aiempi tulos, että venäläinen kuluttaja arvostaa yksilöllisyyttä.

Kolmasosa nimesi Dolce&Gabbanan muodin kärkinimeksi ja John Galiano kohosi toiselle sijalle. Venäläisistä vaatesuunnittelijoista suosituimmat olivat Valentin Judashkin ja Vjacheslav Zaitsev. ”Tyylikäs venäläinen kävelee Baldininin tai Fabin kengissä, kun vuonna 2006 hän käytti Guccia. Hänellä on Nokian puhelin. - - Tupakointi ei ole enää muodikasta. - - Hän ei aja enää Mersulla, kuten vuonna 2006, vaan nyt hänellä on BMW, Bentley tai Jaguar” (19.4.2007 Romir).

Juha Molari