Sampo Mansnerus, elokuvaohjaaja Moskovassa
Yksin suureen tuntemattomaan

Sampo Mansnerus on kiireinen suomalaismies. Hän opiskelee Venäjän valtiollisessa elokuvakoulussa VGIK:ssä elokuvaohjaajaksi, fiktiivisen elokuvan linjalla. Juuri on alkanut viimeinen eli viides kurssi. Maailman vanhin valtiollinen elokuvakoulu on toiminut jo vuodesta 1919. Mansnerus on kiinnostunut klassisesta elokuvakerronnasta. Venäjällä on pitkä historia elokuvaamisessa ja sen opettamisessa. Elokuvakoulussa on opetussuunnitelmat hyvin tiukat. Valinnaisuutta ja vapautta ei ole samalla tavalla kuin Suomen koulussa. Oppilaiden on otettava opintonsa hyvin vakavasti. Elokuvaohjaaja hakeutunut kaupunkiin, missä pitkä historia ja nopeutettu evoluutio kohtaavat.

 


Nopeutettu evoluutio
Elokuvaohjaaja kokee Moskovan kiehtovaksi, kovaa vauhtia muuttuvaksi ja kasvavaksi kaupungiksi. Moskovassa on meneillään nopeutettu evoluutio. “Sen seuraaminen on todella jännittävää”. Elokuvan tekeminen vaatii usein suuren budjetin, joten luonnollisesti Venäjän elokuvateollisuuskin on keskittynyt Moskovaan. Mies on sopeutunut hyvin Moskovaan.

- Moskova on kuin muurahaispesä jonka elämän rytmi on niin nopeaa, että käydessäni puolen vuoden välein Helsingissä, menee aina muutama päivä totutteluun. Kadut tuntuvat autioilta ja ihmiset lampsivat kuin paikoillaan. Vaikka olen pohjimmiltani rauhallinen suomalainen, kaipaan silti Moskovan vilkasta rytmiä.
- On monia asioita mitä Venäjällä ja varsinkin Moskovassa tulee ymmärtää selvitäkseen ongelmitta. Nämä asiat ovat kuitenkin aika yksinkertaisia ja ymmärrettävissä ihan maalaisjärjellä. “Maassa maan tavalla” on tähän tuttu ja hyvä sanonta. Suomalaisilla ei ole erityisiä ongelmia Venäjällä. Uskon että suomalainen ja venäläinen mentaliteetti löytävät helposti toisensa ja tulevat toimeen keskenään.

Sampo kertoo muuttuneen viiden vuoden aikana Venäjällä. Opinnot ovat olleet ajoittain henkisesti todella rankkoja.
- Vieraan kielen opiskelu vaati myös suuria ponnisteluja, mutta uskon ettei elämän tulekaan olla liian helppoa. Jokaisen on käytävä omien raja-aitojensa läpi. Tämä on ollut todella tärkeää aikaa elämässäni.

Ensimmäinen vuosikurssi oli kaikista rankoin ja työntäytteisin. Selviytyminen tuntui suurelta saavutukselta. Mökkiloma Suomessa järven rannalla maistui siltä, miltä sen pitääkin. Hänen ensimmäinen opinnäytetyönsä palkittiin koulun kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla. Suurimmaksi saavutukseen hän nimeää kuitenkin uskalluksensa jättää kaiken aikaisemman elämän taakseen ja lähteä yksin suureen tuntemattomaan!

Elokuvatuotanto on noussut vauhdilla Venäjällä, mutta samanaikaisesti on syntynyt uudet ongelmat: - Nyt olisi mahdollisuus ja tarve kuvata yhä useampi elokuva vuodessa, mutta tasokkaita käsikirjoituksia ja osaavia tekijöitä ei aina löydy. Ohjaajista on pula. Sampo Mansnerus harmittelee satsaamisia isobudjettisiin hittielokuviin, vaikka niitäkin elokuvia tarvitaan turvaamaan koko elokuvatuotanto. - Kun tuottajan asema on turvattu kassamagneettien tuoton avulla, uskaltaa hän myöhemmin lähteä tekemään kokeellisempaakin elokuvaa. Mielestäni tämä on jo näkynyt positiivisesti Venäjän nykyisessä elokuvatarjonnassa.

Olen innoissani
”En ollut kovin huolestunut mistään, vaan pikemminkin innoissani”, Sampo vastaa kysymykseen Moskovassa kokemastaan mahdollisesta huolestuneisuudesta. ”En tietenkään halunnut tulla maitojunalla takaisin Suomeen, mikä varmaankin toimi hyvänä opiskelumotivaationa. Aluksi en tietenkään osannut suhteuttaa asioita ja pelkäsin koko ajan maksavani kaikesta liikaa. - - Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja asioista joista he eivät tiedä tarpeeksi.”

Kysymystä suomalaisen ja venäläisen mentaliteetin erosta Mansnerus luonnehtii tunteikkaasti: “Jos suomalaisilla on syvällä sisimmässään jonkinlainen depressio, venäläisillä on sen tilalla ilon kyyneleet”.
 

Juha Molari